PAMETAN IZBOR ILI NE? Micić i Petrušev u PROBLEMU: Od LIDERA timova do NESTANKA SA MAPE! Da li su napravili PRAVI POTEZ?
Foto: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

šta vi mislite?

PAMETAN IZBOR ILI NE? Micić i Petrušev u PROBLEMU: Od LIDERA timova do NESTANKA SA MAPE! Da li su napravili PRAVI POTEZ?

Košarka -

Počela je NBA liga, 78. po redu, a u Srbiji se naravno najviše prati učinak naših košarkaša. Nikoli Jokiću i Bogdanu Bogdanoviću je sada već tradicionalno sjajno počelo, imaju ozbiljne uloge u svojim ekipama, veliki broj minuta i pokušaće da naprave što bolji rezultat u ovoj sezoni.

Nećemo se sada baviti starosedeocima u Americi, već o onima koji su tek došli "preko bare" Vasilijem Micićem i Filipom Petruševim.

U godini u kojoj će se održati Olimpijske igre od izuzetne važnosti za sve igrače koji pretenduju da se nađu na spisku Svetislava Pešića biće da imaju što veću minutažu u svojim klubovima kako bi se što bolje pripremili za Pariz gde Srbija ima velike ambicije.

Micić se ovog leta odlučio da status jednog od najboljih evropskih plejmejkera zameni ulogom epizodiste u Oklahomi. Sa finansijkog aspekta je evidentno dobro prošao, jer će ove sezone zaraditi 7.723.000 dolara bruto,mada bi toliko inkasirao i da je ostao u Efesu.

Vasilije Micić
foto: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Veliko je pitanje kako će se neko ko je do pre samo nekoliko meseci rešavao utakmice u Evroligi navići na ulogu rezerviste u NBA ligi. Reprezentativac Srbije ima i strahovitu konkurenciju na pleju, jer su ti i Šej Gildžes-Aleksander koga smo upoznali na Mundobasketu u Manili i Džoš Gidi. I o jednom i o drugom ne treba trošiti reči kada je u pitanju kvalitet, a ono gde takođe imaju prednost jeste što su od Micića mlađi pet, odnosno osam godina i klub planira da oko njih pravi plan i gradi ekipu u budućnosti.

Vasilije Micić
foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

U takvim okolnostima, za Micića će biti veoma teško da se izbori za minutažu i prostor, a ono što će mu verovatno najteže padati jeste što u najvažnijim momentima lopta ide nekom od pomenute dvojice. Sam početak sezone nije obećavajući, Micić je prvu utakmicu presedeo na klupi, dok je u ostale dve igrao šest, odnosno 14 minuta. Za to vreme ubacio je tri, odnosno dva poena, beležeći u proseku dve asistencije. Rano je izvlačiti bilo kakve zaključke, ali je evidentno da bi Vasa imao mnogo veću ulogu u Efesu, gde je bio glavni igrač.

Slična je situacija i sa Petruševim koji je nakon sasvim solidne sezone u Crvenoj zvezdi imao veliku želju da se oproba i u najboljoj svetskoj ligi. Potpisao je reprezentativac Srbije dvogodišnji ugovor, međutim sa primanjima za tekuću sezonu od svega 1,119.563 dolara što je najmanji ugovor u ekipi mogao je već da nasluti kakvu sudbinu će imati u Filadelfija Seventisiksersima.

Filip Petrušev, NBA
foto: Tim Nwachukwu / Getty images / Profimedia

Početak sezone je samo to i potvrdio, na prve dve utakmice nije dobio ni minut dok je u trijumfu nad Portlandom dobio manje od tri minuta što je zaista mizerna minutaža. Međutim, u najnovijoj razmeni u kojoj su učestvovala tri kluba Filadelfija, Klipersi i Sakramento, srpski reprezentativac je završio u Kingsima.

Filip Petrušev
foto: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Iako je prvobitno Adrijan Vojnaroski istakao da su Klipersi dobili samo novac za Filipa Petruševa, otkriveni su i novi detalji ovog trejda.

Naime, osim novca, Sakramento Kingsi su u Kliperse poslali i prava na Luku Mitrovića, centra Crvene zvezde, koji je draftovan još 2015. godine od strane Filadelfija Seventisiksersa sa 60. pozicije.

Ostaje pitanje šta će Sakramento učiniti sa Filipom, da li će ga otpustiti ili mu dati šansu koji nije imao u gradu "Rokija Balboe". Ukoliko dođe do prve opcije povratak u Evropu je neminovan, a njegov menadžer Miško Ražnatović je više puta isticao da ukoliko do toga dođe, prva opcija je Crvena zvezda.

U svakom slučaju, činjenica je da je početak sezone i da ima još mnogo vremena da se stvari preokrenu na bolje za reprezentativce Srbije, ali je nesporno da bi i Micić i Petrušev mnogo više igrali i imali značajnije uloge u Evropi.

Šta vi mislite, da li su Vasilije Micić i Filip Petrušev napravili pravi potez odlaskom u NBA ligu?

Kurir sport

BONUS VIDEO:

01:51

KUZMANOVIĆ O JOKIĆU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track