MRAČNA STRANA SRBINA: Nikolu Jokića "KRATAK FITILJ" često dovodio u PROBLEME! Kad Somborcu pukne film - NASTANE LOM! (VIDEO)
Foto: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

LAKO PLANE

MRAČNA STRANA SRBINA: Nikolu Jokića "KRATAK FITILJ" često dovodio u PROBLEME! Kad Somborcu pukne film - NASTANE LOM! (VIDEO)

Košarka -

Van terena miran, staložen, povučen porodičan čovek koji pleni svojom dobrotom i karakterom, pretvara se u pravu zver na parketu kada mu "stanu na žulj".

Iako na prvi pogled deluje nezainteresovano, opušteno i ostavlja utisak da mu "sve ravno do Kosova", Nikola Jokić je zapravo izuzetno srčan na terenu, ne trpi nepravdu i lako plane.

Poslednjih godina zbog "kratkog fitilja" često je upadao u neprilike i bio na udaru kritika američke javnosti. Međutim, svakom njegovom izlivu besa prethodila je loša sudijska odluka ili nesportsko ponašanje rivala. Nikola jednostavno ne da na sebe i ne dozvoljava da ga bilo ko maltretira i ponižava, pa uzvrati žestoko ne mareći za posledice.

Nije tajna da najbolji košarkaš na svetu ima sraman tretman kod američkih sudija. Arbitri se prema prvoj zvezdi Nagetsa ponašaju kao da je neki nebitni ruki, a ne dvostruki MVP lige, osvajač šampionskog prstena i MVP finala.

Jokić je najveća enigma za odbrane protivnika i njegovi rivali često ne biraju sredstava da ga zaustave. Grebu ga, štipaju, mučki udaraju, a sramne sudije okreću glavu i sve to tolerišu. Tako je na utakmici sa Detroitom ušao u žestok verbalni sukob sa sudijom i zaradio isključenje, jer se arbitar pravio lud dok su igrači protivničkog tima udarali Srbina. Samo dva dana kasnije na utakmici protiv Orlanda ponovo je eksplodirao, jer nije mogao da podnese nepravdu. Igrač Orlanda ga je "zajahao", a sudija koji je bio u neposrednoj blizini ostao je nem. Usledila je provokacija rivala zbog koje je Jokić izgubio živce, odgurnuo rivala i svojim potezom ponovo podigao buru. Tako je bacio senku na sjajnu partiju u kojoj je ostvario tripl-dabl i našao se na udaru kritika.

Nažalost, pomenuti incidenti nisu prvi, a verovatno ni poslednji u Jokićevoj NBA karijeri, pa ćemo se ovom prilikom prisetiti nekih momenata u kojima je Somborac dozvolio da ga bes savlada.

Okršaj sa Bukerom

U četvrtoj utakmici plej-of serije 2021. godine između Denvera i Finiksa Nikola je zaradio isključenje nakon grubljeg faula nad Kameronom Pejnom. U nameri da prekine napad rivala, Nikola je zakačio Pejna po licu. Igrač Finiksa se teatralno bacio na parket i uhvatio za glavu, a na terenu je nastao opšti haos. Jedan od najboljih igrača Finksa Devin Buker nasrnuo je na Jokića, usledila je žučna rasprava i guranje, a malo je nedostajalo da dođe i do tuče. Kad se situacija smirila Jokić je poslat u svlačionicu.

"Želeo sam da promenim ritam igre. Hteo sam da dam energije timu, možda malo i da promenim način suđenja. Zato sam napravio grub faul. Da li sam ga udario ili nisam? Ne znam... Izvinjavam se ako jesam. Nije mi bila namera da ga udarim u lice ili da ga povredim", rekao je Nikola nakon incidenta.

Amer ga uzeo na zub

Američki sudija Toni Bradrs ima poseban pik na Nikolu Jokića, pa ga je u više navrata slao u svlačionicu.

Prvi put isključio ga j 2019. godine na utakmici protiv Indijane. Nikola je tada ušao u verbalni sukob sa kontroverznim sudijom nakon jedne sramne odluke. Jokić je dobio udarac od centra Indijane Majlsa Tarnera, Amerikanac je Srbinu dosudio faul.

Uletanje sa klupe

Posle incidenta koji se dogodio na utakmici sa Jutom Jokić je dobio jednu utakmicu suspenzije jer je sa klupe uleteo na teren.

Tokom borbe za poziciju pod košem, Jokićev saigrač Mejson Plamli i Jutin Derek Fejvors započeli su sukob. Došlo je do opšte tuče, a Jokić je utrčao na teren sa klupe kako bi stao u odbranu saigrača, zbog toga je kasnije ispaštao. Ipak, javnost tada nije bila oštra prema Srbin jer nije bio glavni akter incidenta.

Sukob sa milijarderom

Prošle sezone u plej-of seriji sa Finikosm Nikola je imao obračun sa vlasnikom Finiksa Metom Išbijem.

Jedna od najboljih utakmica u karijeri Srbina, u kojoj je postigao čak 53 poena, pala je u senku incidenta koji se dogodio tokom meča.

Lopta je otišla u aut i završila u rukama čuvenog milijardera. U pokušaju da dođe do lopte Nikola je odgurnuo vlasnika kluba iz Arizone, zbog čega mu je dosuđena tehnička greška.

Srećom, nije suspendovan zbog incidenta, ali je zbog "neprimerenog kontakta sa gledaocem koji je sedeo pored terena" kažnjen sa 25.000 dolara.

Nakon utakmice, na konferenciji za medije, Srbin je govorio o incidentu.

"Rekao mi je da sam udario laktom navijača. A, navijač je stavio ruku na mene. Mislio sam da će liga da nas zaštiti. Možda grešim", rekao je Jokić i dodao:

"On je navijač. Znam ko je, ali on je navijač. Vlasnik Sansa? Sedi pored terena, on se je navijač. Ne može da utiče na igru i drži loptu. Ko god da je".

Patosiranje Morisa

Najveći incident u karijeri Nikola je napravio 9. novembra 2021. godine na utakmici Denver - Majami, kada je nakon jednog izuzetno nesportskog faula Markifa Morisa odlučio da se osveti i gurnuo s leđa jednog od najprljavijih igrača lige.

Nastao je opšti haos na terenu, Jokić i Markif su isključeni, a najbolji igrač Majamija Džimi Batler pretio je srpskom asu.

Centar Denvera suspendovan je nakon incidenta na jednu utakmicu, a čovek koji je sve započeo, provokator Markif Moris, dobio je novčanu kaznu u iznosu od 50.000 dolara. Kažnjen je i košarkaš Majamija Džimi Batler, koji je nakon incidenta otvoreno pozivao Jokića na tuču. On je morao da plati kaznu od 30.000 dolara.

Zbog povrede koju je doživeo prilikom pada, Moris je propustio narednih 58 utakmica.

"Zar to nije ludo? To je prava povreda! Zamislite da neodgovorni debeljko od 136 kilograma, koji je u punoj brzini, ostvari direktan kontakt sa vašom kičmom", napisao je nakon incidenta na Tviteru Moris.

Kurir sport

00:38

Nikola Jokić lumpuje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track