TROFEJNI SELEKTOR ZLOSTAVLJAO MLADU KOŠARKAŠICU (13): Zabranio joj da nosi DONJI VEŠ, pa je dodirivao u klupskom autobusu!
Foto: David Pastor / Shutterstock Editorial / Profimedia

užas

TROFEJNI SELEKTOR ZLOSTAVLJAO MLADU KOŠARKAŠICU (13): Zabranio joj da nosi DONJI VEŠ, pa je dodirivao u klupskom autobusu!

Košarka -

Nezapamćen skandal potresa špansku košarku! Trofejni španski košarkaški trener Mario Lopez optužen je za seksualni napad na maloletnicu.

Bivši selektor mlađih selekcija ženske reprezentacije Španije, koji trenutno radi kao generalni direktor u Ženskom košarkaškom klubu Gernika, 1998. godine je navodno zlostavljao jednu 13-godišnju košarkašicu koja je nastupala za njegov tim.

Zlostavljanje je trajalo čak tri godine, a kada je počelo Lopez je imao 31 godinu, a žrtva svega 13 godina. Počelo je u julu 1998. godine kada je Lopez pozvao devojčicu da dođe kod njega da gledaju košarkašku utakmicu, što u to vreme nije bila neobična praksa, jer je često pozivao svoje igračice da sa njim analiziraju mečeve. Međutim, devojčica je bila sama, pa je Lopez počeo neprimereno da je dodiruje, prenosi "BasketNews".

Od tog momenta poznati trener zastrašivao je i kontrolisao mladu košarkašicu, navodi se u krivičnoj prijavi. Roditelji tinejdžerke imali su problema sa alkoholom i nisu preterano vodili računa o njoj. Nisu išli na roditeljske sastanke, nisu pratili utakmice, njene ocene u školi ... Lopez je to znao i maksimalno koristio.

Otkriveno je da je zabranjivao devojčici da nosi donji veš ispod odeće, da je sedeo pored nje u klupskom autobusu i dodirivao je dok su putovali na utakmice.

Imao je i nasilne metode treniranja, ali niko ga nije prijavljivao zbog njgovog statusa. Važio je za jednog od najboljih trenera za mlađe kategorije.

Predvodio je mlađe selekcije Španije i sa tom reprezentacijom osvojio je pet zlatnih medalja na Evropskim prvenstvima i dva srebra na Svetskom prvenstvu.

"Oni su to znali i prikrivali su i prikrivali sve dok nisu imali izbora" tvrdi Izabel Baldes iz "El Paisa".

Zlostavljana tinejdžerka napustila je Gerniku 2003. godine i otišla na fakultet. Tada je i napustila košarku.

Lopez je u međuvremenu ostao trener u Gerniki sve do 2022. godine kada je preuzeo ulogu direktora kluba.

Kurir sport/J.M.

04:08

KOŠARKA ILI ONLIFENS: Ovo drugo, više zarađujem! Saznajte najšokantnije detalje o Milici Dabović: Rubrika 36 pitanja, ŠOK!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track