DEJAN MILOJEVIĆ, PEĐA STOJAKOVIĆ, RAŠA NESTEROVIĆ, DEVEDESETE U BEOGRADU: Kakva se atomska košarka igrala tih godina u Srbiji?!
Foto: Koca SULEJMANOVIC / AFP / Profimedia, MONICA DAVEY / AFP / Profimedia, PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP / Profimedia, Shutterstock

sećanja

DEJAN MILOJEVIĆ, PEĐA STOJAKOVIĆ, RAŠA NESTEROVIĆ, DEVEDESETE U BEOGRADU: Kakva se atomska košarka igrala tih godina u Srbiji?!

Košarka -

Bivši trener KK Beovuk Goran Hajder otkrio je da je Dejan Milojević kao dečak zavoleo košarku. Pre toga trenirao je karate i fudbal.

Goran Hajder
foto: Printskrin/Jutjub

"Neke tamo 1989/90 na proleće mali KK Tašmajdan, klub MZ Tašmajdan, imali smo jedva 20-tak klinaca... A trenirali u sali OŠ "Jovan Cvijić" na Karaburmi, sala 18 metara dužine i 10 metara širine,kad dođe 1. mart prelazi se na otvoreni teren Tašmajdana... Kod mene u selekciji 76/77 trenirao klinac iz Padinske Skele, kaže ima drugara s kojim ide na karate i koji je golman. Zamolim ga da ga dovede kod nas na trening.

Duško Vujošević, Dejan Milojević, Partizan
foto: @starsport

Bio je to Dejan Milojević. Krupan, visok dečak sa osmehom. Zamolio sam da mi sledeći dan donese sliku i krštenicu i tako je počeo život. Prvu utakmicu je odigrao u proleće, april 1990. na otvorenom terenu Tašmajdana u letnjoj ligi za subpionirsku selekciju KK Tašmajdan protiv ŠK Zvezdara, tad je postigao i svoj prvi zvaničan koš!

Predrag Stojaković
foto: Damir Dervisagic

Kako je rastao mali klub Tašmajdan, tako je i Dejan napredovao i rastao kao igrač. Godine 1991/92. u MC ligi Jugoslavije 1976/77 KK Tašmajdan osvaja prvo mesto, a Dejan Milojević biva proglašen MVP lige na završnici u Zrenjaninu! U sezoni 1992/93 se u MC ligu uključuju Crvena zvezda sa Predragom Stojakovićem i trenerom Predragom Badnjarevićem, a Partizan sa Radoslavom Nesterovićem, Aleksandrom Glintićem, trenerom Petrom Rodićem.

Na završnom turniru u Šumicama kadeti 76/77 proleće 1993. za najboljeg igrača proglašen je Predrag Stojaković (Crvena zvezda), drugi je bio Radoslav Nesterović (Partizan), a treći Dejan Milojević. Treneri KK Tašmajdan su tada bili Milan Lakić i njegov asistent Goran Hajder.

Radoslav Nesterović
foto: Printskrin/Jutjub

Mali KK Tašmajdan je 1992/93 igrao 1. ligu a Dejan je već sa 16 godina ušao u seniorski tim i igrao u Aleksincu, Svilajncu, Čačku, Gornjem Milanovcu, Vrbasu, Novom Sadu, Kragujevcu, Kraljevu, Užicama, Kruševcu, Prištini... Igrao je za kadete, juniore i prvi tim. Tokom tih sezona fantastične utakmice bile su između KK Taš - KK Crvena zvezda, Milojević protiv Stojakovića!

U sezoni 1993/94 KK Tašmajdan postaje KK Beovuk, a klub ulazi u veliku ligu od 32 ekipe. Beovuk je bio u grupi sa Ivom iz Šapca (trener Milovan Stepandić), Kikindom (trener Velimir Gašić), Beočin (trener Miroslav Muta Nikolić), Srem, Borac Čačak... Dejan Milojević sa 17 godina igra startnu petorku i vizija malog kluba KK Taš postaje realnost. Iste sezone KK Beovuk selekcija 1977. godište predvođena Dejanom Milojevićem osvaja prvenstvo u finalu protiv Partizana u OŠ "Ujedinjene nacije" na Ceraku! Za MVP je proglašen Dejan Milojević.

Slava ti i hvala!

Kurir sport

00:14

Zavijorila se srpska trobojka u Filipini areni

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track