KO SE SVE OD SRBA KVALIFIKOVAO NA OLIMPIJSKE IGRE? Brojka je za sada ODLIČNA, a tek se čeka poslednja NAVALA naših sportista!
Foto: Ana Paunković, FIBA, OSSRB, @starport

PARIZ 2024

KO SE SVE OD SRBA KVALIFIKOVAO NA OLIMPIJSKE IGRE? Brojka je za sada ODLIČNA, a tek se čeka poslednja NAVALA naših sportista!

Košarka -

Košarkašice Srbije obezbedile su plasman na Olimpijske igre u Parizu uprkos porazu od Australije i tako su se pridružile brojnim srpskim sportistima koji su do vize za najveću sportsku smotru stigli ranije.

Pobeda Nemačke nad Brazilom, domaćinom kvalifikacionog turnira, označila je početak slavlja naših devojaka, a ženska košarkaška reprezentacija Srbije treći put zaredom će igrati na Olimpijskim igrama, nakon trećeg mesta u Riju de Žaneiru i četvrtog u Tokiju. Biće to i treće uzastopne Olimpijske igra za selektorku Marinu Maljković.

Srbija, Košarkašice
foto: FIBA

Najbolja košarkašica reprezentacije Srbije, Ivon Anderson, rekla je da joj plasman na Olimpijske igre puno znači.

- Mislim da je ovo dokaz da smo sazidane od čvrstog materijala. Ova generacija ima svoju priču i ispisuje je svaki put iznova novom borbom i svaki put budemo sve bolje. Olimpijske igre su velika stvar i velika čast i to je nešto što sam od kada smo završile prošle Igre u Tokiju imala na umu i u srcu i taj isti žar sam videla i kod saigračica i to je upravo razlog zašto smo na kraju uspele da se kvalifikujemo u Pariz - poručila je ona.

Zajedno sa košarkašicama, mesto u prestonici Francuske za sada je obezbedilo 78 srpskih sportista i sportistkinja.

Po tom podatku, možemo da se pretpostavi da će Srbija imati više predstavnika u odnosu na prethodne Igre koje su održane u Tokiju. Našu zemlju je u Janapanu predstavljalo 87 sportista i sportistkinja u 15 sportova, dok se za Pariz tek očekuju kvalifikacije atletičara, plivača, tekvondista, strelaca, veslača, tenisera...

Podsetimo, Srbija je u Tokiju osvojila devet medalja (tri zlatne, jedna srebrna i pet bronzanih), dok je 2016. u Brazilu, 103 naših sportista došlo do osam medalja (dve zlatne, četiri srebrne, dve bronzane).

Srbija u Tokiju
Srbija u Tokijufoto: EPA/RITCHIE B. TONGO

KO JE SVE ISPUNIO OLIMPIJSKU NORMU?

EKIPNI SPORTOVI:

Košarkaši

Odbojkaškice

Basketaši 3x3

Vaterpolisti

Košarkašice

ATLETIKA:

Ivana Španović

Milica Gardašević

Angelina Topić

BICIKLIZAM:

biciklista (ž)

biciklista (m)

BOKS:

Vahid Abasov

Natalija Šadrina

KAJAK:

Muški četverac (Anđelo Džombeta, Marko Novaković, Stefan Vrdoljak, Vladimir Torubarov)

Ženski četverac (Anastazija Bajuk, Marija Dostanić, Milica Novaković, Dunja Stanojev)

VESLANJE:

Jovana Arsić

STRELJAŠTVO:

Zorana Arunović

Damir Mikec

PLIVANJE:

Andrej Barna

Štafeta 4x1000

RVANJE:

Andrija Mićić (slobodni stil, do 57kg)

Hetik Cabolov (slobodni stil, do 74kg)

TEKVONDO:

Aleksandra Perišić

Kurir sport

Bonus video:

01:17

PRIČA O ČOVEKU KOJI JE OSNOVAO PRVI FUDBALSKI KLUB U SRBIJI! Jović sa 4 oficira predvodio put na Olimpijske igre 1912. godine

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track