DOŽIVEO SAOBRAĆAJKU, JEDVA OSTAO ŽIV, DVA DRUGA MU POGINULA... Trnovit put srpskog trenera: Navijači Partizana ga DOBRO ZAPAMTILI!
Foto: Michele Nucci / ipa-agency.net / IPA / Profimedia

priča za film

DOŽIVEO SAOBRAĆAJKU, JEDVA OSTAO ŽIV, DVA DRUGA MU POGINULA... Trnovit put srpskog trenera: Navijači Partizana ga DOBRO ZAPAMTILI!

Košarka -

Dušan Alimpijević je kao veoma mlad dobio priliku da se javnosti dokaže na trenerskoj sceni.

Imao je samo 31 godinu kada je seo na klupu Crvene zvezde, a pre tima sa Malog Kalemegdana vodio je Vojvodinu, Spartak i FMP. Ipak, na samom početku trenerske karijere, kada je bio asistent u Novom Sadu, doživeo je saobraćajnu nesreću u kojoj je teže povređen, ali je i ostao bez dva prijatelja koja su izgubila živote.

Dušan Alimpijević
foto: Starsport

Ekipa pri povratku sa meča iz Kruševca doživela jezivu saobraćajnu nesreću. Prvi trener Nemanja Danilović (39) i 19-godišnji košarkaš Nenad Grozdić izgubili su živote u stravičnom sudaru, a Alimpijević je više od mesec dana proveo u bolnici.

- Život te prodrma i počneš da gledaš drugačije na svet, sazreo sam prebrzo, to je bio pravi emocionalni šok. Izgubio sam dva prijatelja. U ovoj priči nismo bitni mi koji smo preživeli, jedino su važne dve porodice, Nemanjina i Nenadova. Najviše su patili, naša tuga ne može da se poredi sa njihovom - rekao je jednom prilikom Alimpijević, pa dodao:

- Košarka i porodica su mi pomogli da ostanem na pravom putu. Teško je ponovo otvarati te rane, ali sa druge strane, sećanje na dvojicu divnih ljudi mora da živi.

Po dolasku u Zvezdu mnogo se očekivalo od veoma mladog stručnjaka, ali on nije ostvario povoljan rezultat, pa je osim eliminacije u ligaškom delu Evrolige, ostao i bez titule u ABA ligi posle poraza od Budućnosti sa 3:1 u finalnoj seriji.

Ubrzo je prešao u Avtodor, a fenomenalne rezultate napravio je sa Bursom sa kojom je stigao do finala Evrokupa u sezoni u kojoj je srušio snove Partizana kada je ovaj tim eliminisao u prepunoj beogradskoj Areni.

Postao je i najbolji trener Evrokupa za tu sezonu, usavršavao se u NBA Letnjoj ligi gde je bio deo San Antonio Sparsa, a kasnije je preuzeo Bešiktaš.

U Bešiktašu su ga navijači brzo zavoleli, ali je imao i nekih neprijatnih scena, posebno kada je gostovao Bursi.

Navijači Burse brzo su zaboravili sve radosti koje im je prethodnih sezona doneo srpski stručnjak. Žestoko su mu zamerili što je napustio klub ovog leta i preuzeo Bešiktaš, pa su mu priredili pravi pakao.

Štampali su novčanice od sto dolara na koma se nalazi lik Dušana Alimpijevića i na tribinama raširili ogroman transparent na kom je Alimpijević koji misli o novcu. Pored srpskog trenera na meti ogorčenih navijača našli su se i bivši košarkaš Derek Nidam i Nedim Jukel, bivši generalni menadžer Burse, koji tu funkciju danas obavlja u Bešiktašu.

Zvižduci, prozivke tokom meča, transparenti nisu bili jedina neprijatnost koju je Alimpijević doživeo na ovom gostovanju. Naime, nakon meča na njega je nasrnuo igrač bivšeg kluba Omer Utiku. Malo je nedostajalo da dođe do fizičkog sukoba. Nakon prozivki turskog košarkaša, Alimpijević je izgubio živce, ali obezbeđenje koje je bilo prisutno na terenu uspelo je da ih razdvoji na vreme.

Nije im Alimpijević ostao dužan, pa je po dolasku Burse na teren Bešiktaša napravio ružan gest kada se uhvatio za međunožje i okrenuo ka klupi ove ekipe.

To je naišlo na oštre reakcije javnosti, pa su se čelnici Burse oglasili saopštenjem.

- Odvratno ponašanje srpskog trenera Dušana Alimpijevića, koji je dve i po godine jeo hleb Burse i Bursaspora, počev od situacija pre meča, pa sve do samog meča, gledali su ne samo prisutni navijači, već i oni kraj malih ekrana. U stvari, mislimo da je srpski trener Dušan Alimpijević, koji svake nedelje pravi različite skandale i ima problema sa mnogim sportistima i trenerima, ovako nešto uradio ne da bi uvredio Bursaspor, već kako bi ponizio Tursku i turski sport. Povodom ove sramote i dotične osobe, pozivamo Tursku košarkašku federaciju i sve naše političare koji predstavljaju naš grad da preduzmu neophodne korake kako bi dotičnu osobu kaznili na najvišem nivou. Sve sudske procese pokrenuće naš klub protiv osobe koja je počinila ovaj gnusni čin - stajalo je, između ostalog, u saopštenju Burse.

Na kraju je Alimpijević kažnjen i morao je da plati 5.000 evra Košarkaškom savezu Turske zbog neprimerene gestikulacije ka klupi Burse.

Ipak, već sada je jasno da je postao heroj navijača Bešiktaša i da ga se ovaj klub neće lako odreći, te da mu posle svih problema kroz koje je prošao u životu on konačno našao sredinu koja mu odgovara.

Kurir sport / Ž.S.

BONUS VIDEO:

07:15

Intervju za Espreso - Dušan Alimpijević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track