DRAŽENE, DA LI SI TI SRBIN? Čuveni košarkaš usred rata dobio NEZGODNO PITANJE! Voditelj se USPANIČIO, Petrovićev odgovor se PAMTI!
Foto: Printscreen ( Youtube / Jugoslavija basketball Mitric

zanimljivo

DRAŽENE, DA LI SI TI SRBIN? Čuveni košarkaš usred rata dobio NEZGODNO PITANJE! Voditelj se USPANIČIO, Petrovićev odgovor se PAMTI!

Košarka -

Dražen Petrović bio je jedan od najvećih košarkaša u istoriji jugoslovenske, hrvatske i evropske košarke, a njegov tragičan kraj i pogibija 1993. godine u saobraćajnoj nesreći u Nemačkoj zauvek je ostavila dilemu šta je sve još mogao da postigne.

U tom trenutku, on je bio u naponu snage, bio je lider hrvatske reprezentacije koja je godinu ranije igrala finale Olimpijskih igara u Barseloni protiv "Drim tima", na svom prvom velikom samostalnom takmičenju. Uz to, bio je i bek Nju Džersi Netsa i uz Vlada Divca, Aleksandra Volkova, Šarunasa Marčuljonisa i druge otvarao vrata Amerike i drugim evropskim asovima.

U reprezentaciji Jugoslavije debitovao je na velikom turniru čak devet godina ranije, na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu i čak sedam godina je osvajao najsjajnije medalje u plavom dresu, postavši jedan od najvećih jugoslovenskih asova ikad. Kada se zemlja raspala, on je postao kapiten Hrvatske i u tim ratnim vremenima čak i javno bio upitan da kaže da li je Srbin ili Hrvat. Rođen od oca Jovana Petrovića iz Hercegovine, inače pripadnika službi bezbednosti, i majke Biserke Mikulandre, bibliotekarke iz okoline Šibenika, Dražen je sa očeve strane bio rođak i srpske i svetske legende Dejana Bodiroge, takođe jednog od najvećih evropskih igrača u istoriji.

U jednoj emisiji tokom rata, gledalac je u programu uživo postavio Draženu to pitanje:

Dražen Petrović
foto: Printscreen ( Youtube / Jugoslavija basketball Mitric

- "Dobro veče, pozdravljam i vas i vašeg gosta u studiju. Hteo bih jedno pitanje Draženu da postavim, stalno se čuje u medijima da je Dražen Petrović Srbin, pa me interesira...", obratio se on voditelju sa tada uobičajenom cigaretom u studiju.

"Nemojte, ovo nije politička emisija. Šta ti igrač Dražene, beka? On je srpski bek moguće, ali nije samo Srbin...", uzvratio je voditelj pridigavši se sa stolice, a Dražen se nasmejao, mada mu je bilo vidno neprijatno.

Voditelj je pokušavao da prekine neprijatnu situaciju, ali mu, najblaže rečeno, nije išlo najbolje: "Nemojte, molim vas, možete li molim vas nešto pitati o... Kako jedan Srbin može tako dobro da igra? Pa nije on Srbin, pa zato ne igra tako dobro. Nisu svi Petrovići Srbi", nekako se zaustavio voditelj.

Potom je pogledao Dražena, koji je odgovorio: "Nema problema, može se i na to pitanje odgovoriti", rekao je Dražen. "Rodom sam iz Šibenika, majka je iz Bilica kraj Šibenika, otac iz Hercegovine, Zagore", dodao je on u snimku koji je ostao sačuvan na Jutjubu.

Teška vremena u kojima su Dražen i asovi njegove generacije bili košarkaške zvezde i ambijent u kojem su ovakvi razgovori bili vođeni u programu uživo, ostavljaju zaista veoma mučan utisak i sa toliko decenija distance. Zadiranje u nečiju intimu i ispitivanje za krvna zrnca Dražena Petrovića i njegovih roditelja "u etru" očigledno je nekima bilo sasvim logično, kao i stavljanje košarkaša u situaciju da se izjašnjava kao na ispitivanju o nečemu što je sasvim lična stvar.

Prošle su decenije, a njegov rođeni brat, takođe legendarni košarkaš i trener Aco Petrović govorio je u mnogo relaksiranijem društvenom ambijentu da je Draženu sve bilo jasno i da mu je hrvatski nacionalni tim bio sve. "On je bio lider ne samo košarke nego i sportski lider Hrvatske. Znate, tada je cela Jugoslavija gledala na koju će se stranu odrediti Dražen. Jer, nemam šta da krijem, mi smo iz mešanog braka, iako je otac Jole iz Zagore kraj Trebinja u Hercegovini, a mama iz Bilica u Šibeniku. Tata je celo školovanje i radni vek proveo u Hrvatskoj. Ali kad se raspadala država, svi su gledali šta će Dražen. A on je svojim dolaskom pred UN dao poruku svima 'Ja sam tu i za mene je hrvatska reprezentacija sve'. Uvek je s ponosom pričao o 1992. godini", ispričao je Aco Petrović za HRT.

Kurir sport / Mondo

BONUS VIDEO:

01:25

Košarka je nezamisliva bez Dude: Beograd dobio teren posvećen Dušanu Ivkoviću

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track