MUČIO JE SRBIJU, BLISTAO U EVROLIGI, A SADA JE NAJAVIO KRAJ: LEGENDA španske košarke u "POSLEDNJEM PLESU"!
Foto: Oscar Gonzalez/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

dosta je bilo

MUČIO JE SRBIJU, BLISTAO U EVROLIGI, A SADA JE NAJAVIO KRAJ: LEGENDA španske košarke u "POSLEDNJEM PLESU"!

Košarka -

Kada se pomene ime Rudija Fernandeza, jedina emocija koju je nemoguće imati je ravnodušnost.

Fenomenalni igrač Real Madrida je član najuspešnije generacije u istoriji španske košarke, riznica trofeja mu je tolika da ne mogu svi da stanu u jednu prostoriju, sinonim je za pobede, ali je na mnogim terenima ostao omražen.

Rudi je objavio vest koja je ipak sve istinske ljubitelje košarke rastužila, njegovoj košarkaškoj karijeri na kraju ove sezone dolazi kraj.

Karijeru je Fernandez počeo davne 2002. godine u Huventudu za koji je nastupao šest sezona, da bi se potom otisnuo "preko bare" i obukao dres Portland Trejl Blejzersa. Igrao je odlično, bio je u drugoj najboljoj ruki petorci, a takmičio se u zakucavanjima na ol-staru.

Proveo je u Oregonu tri godine, nakon čega se vratio u domovinu i potpisao ugovor sa Real Madridom. Nije ovo dugo trajalo, te je već naredne sezone usledio povratak u Ameriku u ekipu Denver Nagetsa.

Nakon toga sledi ponovni povratak u Real 2012. godine, a član "kraljevskog kluba" ostao je, ispostaviće se, do kraja blistave karijere.

Što se reprezentativne karijere tiče, jedina zlatna medalja koja Fernandezu nedostaje je Olimpijsko zlato, a pokušaće da je osvoji u Parizu ove godine, ukoliko Španija izbori plasman kroz kvalifikacije.

Rudi Fernandez
foto: Profimedia

Rudi je dvostruki svetski prvak sa "crvenom furijom" 2006. i 2019. god, četvorostruki evropski šampion 2009, 2011, 2015. i 2022. godine, a osvojio je i dve bronze i tri srebra sa najvećih takmičenja.

Što se tiče klupske karijere, osvojio je tri Evrolige sa Real Madridom ( 2015, 2018, 2023 ), jedan Evrokup sa Huventudom 2008. godine, dok je šampion Španije bio u šest navrata.

Fernandez je košarkaš "starog kova", umeo je da pogađa u serijama, a kada "se zapali" bilo ga je nemoguće čuvati.

Kroz karijeru je bio sklon provokacijama, ali je ipak u smiraj iste pokazao da je sazreo, te je prvi koji sprečava konflikt.

Partizan, Real, Željko Obradović, Rudi Fernandez
foto: EPA/Juan Carlos Hidalgo

Fernandez je najavio "poslednji ples", a ljubiteljima košarke će zasigurno nedostajati.

BONUS VIDEO

00:38

Nikola Jokić lumpuje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track