ADUT SRBIJE ZA OLIMPIJSKE IGRE: Od razvojne lige do STARTERA! Nikola Jović BLISTA, a Svetislav Pešić TRLJA RUKE!
Foto: Kin-Wai YUEN / Sipa Press / Profimedia

nada srbije

ADUT SRBIJE ZA OLIMPIJSKE IGRE: Od razvojne lige do STARTERA! Nikola Jović BLISTA, a Svetislav Pešić TRLJA RUKE!

Košarka -

Dugo je Nikola Jović čekao pravu priliku u timu Majami Hita, ekipa sa Floride je uvek verovala u Srbina, ali nije dobijao dovoljno minuta na terenu da prikaže sve što ume, te je u nekoliko navrata bio poslat i u razvojnu G ligu da stekne samopouzdanje i oseti teren.

Sam Jović je govorio da je spreman da uradi sve kako bi dobio minute u NBA ligi, da poštuje svaku odluku trenera Erika Spolstre, i da će svoju šansu kada je dobije iskoristiti na pravi način.

Obećano - učinjeno, Niko je postao starter u ekipi Hita, a poverenje stručnog štaba vraća na pravi način, odličnim partijama.

Jednu takvu, Jović je imao u pobedi nad Atlantom rezultatom 117:111, gde je za skoro 40 minuta na parketu upisao 23 poena uz osam skokova i jednu asistenciju.

Posebno je bilo primetno samopouzdanje kojim Nikola odiše, a nije se libio ni da uzme teške šuteve, kao ni da ide do kraja, čak i preko dva igrača, te smo videli jedno divno polaganje na drugi obruč.

Nikola prosečno provodi na terenu 20 minuta, a za to vreme postiže 7.5 poena, ali nevezano za samu statistiku, njegov košarkaši rast je i više nego očigledan.

Jović je prototip moderne četvorke koja širi teren, ima odličan šut za tri poena, a u odbrani je u stanju da brani pozicije od jedan do pet. Brz je za svoju visinu od 208 cm, a poseduje pozitivan košarkaški bezobrazluk. Jedonstavno, mladi Srbin ima sve uslove da bude vrhunski igrač (na odličnom je putu).

Nikola je bio jedan od najvažnijih šrafova reprezentacije Srbije u osvajanju srebrne medalje na Mundosbasketu u Manili prethodnog leta, a njegove suze posle finalne utakmice i poraza od Nemačke su nam pokazale da je ovom momku košarka sve na svetu, i da će biti nosilac nacionalnog tima u deceniji koja dolazi.

Nikola Jović
foto: Starsport/Dušan Milenković

Ukoliko i Nikola Jokić prihvati poziv da nastupi za nacionalni tim na Olimpijskim igrama, Srbija će u paru Nikola imati najbolju centarsku liniju na turniru.

Kada uzmemo u obzir da je Vasilije Micić podigao formu, da Bogdan Bogdanović igra sezonu života u NBA ligi, da se i Aleksej Pokuševski pronašao u Šarlotu, u Pariz bi mogao da ode pravi srpski drim-tim.

Kako će izgledati sastav Srbije u Parizu - ostaje nam da vidimo. Jedno je sigurno, naša košarka ne mora da brine za budućnost na poziciji krilnog centra.

BONUS VIDEO:

01:39

Nikola Jović na prijemu košarkaša u Predsedništvu Srbije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track