NEVEROVATNA PRIČA - VLASNIK DENVERA OTKRIO ZAŠTO SU IZABRALI JOKIĆA UMESTO NURKIĆA Ko kaže da je znao - LAŽE! Pokazali su mi PAPIR
Foto: Printscreen

ZANIMLJIVO

NEVEROVATNA PRIČA - VLASNIK DENVERA OTKRIO ZAŠTO SU IZABRALI JOKIĆA UMESTO NURKIĆA Ko kaže da je znao - LAŽE! Pokazali su mi PAPIR

Košarka -

Vlasnik Denver Nagetsa, Džoš Kroenke, otkrio je zašto je klub odlučio da šansu Nikoli Jokiću ispred Jusufa Nurkića.

Jokić je godinama unazad najdominantniji igrač u ligi. Osvojio je dve MVP titule, prošle sezone doneo je Nagetsima prvu šampionsku titulu u istoriji franšize, a sada je blizu osvajanja trećeg MVP priznanja.

Postao je istinski superstar. Najbolji centar u ligi sa čudesnim pregledom igre i sjajnim šutem - plejmejker u telu centra, igrač kakav se samo jednom rađa! Čovek koji nestvarne rekorde obara kao od šale i čovek koji "pred našim očima menja košarku na način koji su to činili Džordan, Bird, Džabar, Brajant..."

Međutim, pitanje je da li bi se to dogodilo da ljudi iz Denvera na vreme nisu prepoznali talenat i pružili mu priliku da se dokaže.

Nikola Jokić, Džoš Korenke
foto: AP

Mnogi su bili u šoku kada su 2017. godine odlučili da trejduju tada sjajnog Jusufa Nurkića i grade tim oko Jokića.

Kako i zašto je doneta odluka da on bude ispred Jusufa Nurkića, o tome je detaljno pričao vlasnik Nagetsa Džoš Kroenke.

Džoš Kronke
foto: Printscreen

Gostovao je u podkastu kod Majkla Portera juniora i opisao je kako je sve to izgledalo pre devet godina.

"Priča je veoma smešna, ako ti neko kaže da je znao tada, laže. Sećam se da sam sedeo sa Timom Konelijem i Arturasom Karnišovasom i da su mi rekli da ima jedan momak kog treba da pogledam. Rekli su mi da želi da ostane još godinu dana u Evropi. Mi smo hteli što više mladih igrača. Pitao sam ih zašto želi da ostane, objasnili su mi da je to najbolje za njegov razvoj. Pokazali su mi snimak, nosio je dres u nekoj roze boji, nije mogao da skoči uopšte, ali je hvatao loptu tako lako, bilo je vidljivo da mu je košarkaši IQ veći od svih. Došao je u leto 2015. godine. Moj otac ima sjajne priče iz tog perioda, da je Nikola bio u teretani sa svojom braćom. Promenio je dijetu, ishranu. Tada smo imali i Nurkića tu i nismo mogli da odlučimo šta da radimo sa njima dvojicom, obojica su bili talentovani centri sa odličnim veštinama", počeo je Kroenke.

U tom periodu Golden Stejt je bio dominantan.

"Liga je išla u tom smeru niže petorke, sa šuterima sa svih strana, bilo je još ekstremnije nego sad. Svi su preko noći hteli da budu Voriorsi. Nismo mogli da igramo sa Jokićem i Nurkićem u isto vreme. Imalo je to neke prednosti, ali je njima teško bilo da čuvaju protivničke igrače, posebno kada igraju sa četiri beka. Morali smo da stanemo, razmislimo i da donesemo odlku. Posle Nikoline prve sezone, počela je druga i shvatili smo tada da moramo da izaberemo. Obojica su startni centri."

Nikola Jokić, Jusuf Nurkić
foto: AP David Zalubowski

Došlo je vreme za teške odluke.

"Jusufov ugovor bio je blizu isteka, analitičari su analizirali određene brojke, poređenja. Onda je stiglo to poređenje na osnovu određenih stvari. Na papiru je pisalo 'igrač A' i 'igrač B' i poređenje u njihovoj drugoj sezoni. Jedina razlika je to što je prvi igrač dve godine stariji. Mogli ste jasno da vidite da su brojke drugog igrača bolje u svim kategorijama. Rekao sam im tada 'Okej, pokušaću da pogodim i da kažem da je igrač B' Nikola' i pitao sam ih da li je drugi igrač Nurkić ili neko drugi iz NBA lige. Odgovor je bio, to je Leri Bird. Aha..."

I, tako je izabran Jokić.

"Tada smo se svi pogledali... Kada pričaš sa ljubiteljima košarke, način na koji on igra, to se ne vidi golim oko. Kada gledaš neki duži period i kada vidiš kako utiče na igru, onda se sve vidi. To je bilo u prvoj nedelji decembra, rekao sam Timu tada da se nikada neću mešati u posao trenera i da neću birati ko igra, ko ne, ali da ako već moramo da biramo između njih dvojice, da stavi Nikolu u tim. Nekoliko večeri kasnije je Jokić zaigrao u startnoj petorci i nikada više nije izašao iz petorke", zaključio je Kroenke.

Kurir sport/J.M./Mondo

00:24

Nikola Jokić pred meč protiv Klipersa

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track