SLAVNA MAMA, 13 GODINA I 202 CM VISINE: Nađa Maksimović je velika nada ženske košarke! VIDEO
Foto: kosarka24.rs

Igračica za velika dela

SLAVNA MAMA, 13 GODINA I 202 CM VISINE: Nađa Maksimović je velika nada ženske košarke! VIDEO

Košarka -

Minulog vikenda u Ivanjici je odigrano državno prvenstvo za košarkašice pionirskog uzrasta.

Do titule je na ubedljiv način stigla Novosadska ženska košarkaška akademija.

Novosađanke, predvođene trenerom Teodorom Marunkić, je kao šampion regiona Vojvodina stigla u Ivanjicu, gde je sve tri utakmice dobila dvocifrenom razlikom. U finalu je savladana Vizura iz Beograda rezultatom 68:57.

Nađa Maksimović, košarkašica, NŽKA, Novosadska, Novosadska ŽKA, košarkašice
foto: kosarka24.rs

U konkurenciji skoro 100 igračica, koliko je nastupalo u osam klubova učesnika, izdvojila se jedna - Nađa Maksimović. Sasvim zasluženo mlada Novosađanka je na kraju ponela epitet najkorisnije igračice turnira.

Iako je godinu dana mlađa, Nađa je bila dominantna na turniru. U tri utakmice je imala dabl-dabl učinak, a sakupila 111 indeksnih poena, postigla je 72 poena i 44 skoka. Ili prosečno 37 indeksnih poena, 24 poena i 14.7 skokova po utakmici.

Nađa je rođena 2010. godine, a sa 13 godina i devet meseci izrasla je do 202 centimetara. I da, "iver ne pada daleko od klade", rekli bi naši stari. Nije slučajno što je Nađa veliki talenat, jer su se njeni roditelji uspešno bavili sportom.

Mama Slobodanka, poznata tokom karijere pod prezimenom Tuvić, bila je vrhunska košarkašica na evropskom i svetskom nivou. Čak 11 sezona sezona je igrala u Evroligi, kao i četiri godine u ženskoj NBA ligi. Ima šest titula i 13 kupova u karijeri.

I posle igračke karijere je napravila karijeru. Novosadska ženska košarkaška akademija osnovana je 2010. godine od strane bivših košarkašica, a Slobodanka Maksimović, uz predsednicu Dejanu Cvjetan, predstavlja okosnicu kluba koji je poznat po radu sa mlađim kategorijama.

Nađa Maksimović nije jedini veliki talenat iz ove košarkaške akademije koja je briljirala u Ivanjici. Novosadska akademija može da se podiči da u timu ima nekoliko devojaka koje velikim koracima gaze ka sjajnom košarkaškoj akademiji.

Za kraj, turnir u Ivanjici je pokazao da Srbija ima izuzetno talentovanu generaciju košarkašica rođenih 2009. i 2010. godine. Uz pravilan košarkaški razvoj, ne bi bilo iznenađenje da jednog dana ponove uspehe zlatne generacije koju su predvodile Jelena Bruks, Sonja Vasić, Ana Dabović... a koja se sa velikih takmičenja vraćala sa medaljama.

Kurir sport

Bonus video:

00:17

Košarkašice Srbije savladale Ukrajinu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track