DA LI JE BOLTAUZER BIO PRIMORAN DA NAVODNO UKRADE PARFEM?! Odgovor je jednostavan - EVO koliko zarađuju sudije u košarci!
Foto: @starsport

ovoliko su plaćeni

DA LI JE BOLTAUZER BIO PRIMORAN DA NAVODNO UKRADE PARFEM?! Odgovor je jednostavan - EVO koliko zarađuju sudije u košarci!

Košarka -

Nedavno se podigla velika prašina oko slovenačkog sudije Mateja Boltauzera koji je na aerodromu "Nikola Tesla" navodno ukrao parfem.

To je podstaklo mnoge da se zapitaju koliko su zapravo košarkaške sudije plaćene. Odgovor je ne kao u fudbalu, ali i više nego dovoljno da mogu mirno da žive i uživaju u životu.

Matej Boltauzer
foto: Nenad Kostić

Jasno je da je posao arbitara izuzetno stresan i da se konstantno nalaze na udaru što jedne, što druge ekipe kao i javnosti uopšte. Zbog toga ne može svako da deli pravdu na utakmicama pogotovo ne na najvišem nivou.

Kada je reč o finansijama arbitri su plaćeni po utakmici, gde ukoliko se pogleda ABA liga, regionalne sudije mogu da prihoduju između 500 i 600 evra, a nadoknada može da naraste u mečevima plej-ofa.

Naravno kao i u fudbalskoj Ligi šampiona, tako su i sudije u Evrolige više plaćene nego u svojim matičnim prvenstvima. Kada je reč o najelitnijem evropskom takmičenju tu se cifra kreće između 1800 i 2000 evra po meču, uz naravno plaćen smeštaj, putne troškove i sve što uz to ide.

Matej Boltauzer, Uroš Nikolić, Milan Nedović, Crvena zvezda, Partizan, večiti derbi
foto: @starsport

Dakle, ako se analiziraju primanja slovenačkog sudije koji sudi i Evroligu. Na osnovu suđenja u regionalnoj ligi svakog vikenda na mesečnom nivou može zaraditi oko 2000 evra pod uslovom da svaki vikend deli pravdu na jednom od duela.

Njegove finansije mogu biti značajno "podebljane" ako i u Evroligi deli pravdu svake nedelje. Uzmimo za primer da na mesečnom nivou deli pravdu na četiri susreta. Na taj način dolazi se do cifre od najmanje 7200 evra za četiri utakmice.

Ako se saberu zarada od Evrolige i ABA lige stižemo do brojke od najmanje 9200 evra mesečno. Deluje da je jasno da Boltauzer nije bio primoran da onako "stavi u džep" parfem iz prodavnice.

Kurir sport

BONUS VIDEO:

00:11

košarka, Srbija, košarkaši

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track