ŽKK Voždovac u teškoj materijalnoj situaciji

ŽKK Voždovac u teškoj materijalnoj situaciji

Košarka -
Poznati ženski košarkaški klub iz Beograda rasadnik je velikih talenata srpske košarke

BEOGRAD - Jedan od najstarijih beogradskih ženskih košarkaških klubova, ŽKK Voždovac susreće sa najvećim izazovima u svojoj dugoj istoriji. Klub koji je osnovan 1955. godine, koji u svojim vitrinama ima dve titule prvaka i dva kupa, klub koji je prvi sa naših prostora igrao finale jednog evropskog takmičenja i koji je iznedrio veliki reprezentativki, nalazi se u teškoj materijalnoj situaciji. Ništa novo, kada je u pitanju srpski sport, ali Voždovac poput bogate istorije ima i bogatu sadašnjost, opisanu u velikom broju mladih igračica i aktuelnih reprezentativki.

"Nikada do sada nas nije zahvatila ovakva finansijska kriza. Predsednik kluba nalazi se u velikim poteškoćama, ljudi koji su do sada pomagali klub, ili nisu više u mogućnosti da to rade, ili su drastično smanjili pomoć. Sve što nabavimo ide za stanarine igračicama i utakmice. Moram da kažem da naše igračice u ovoj sezoni nisu dobile nijednu stipendiju. Nažalost, mi nismo jedini u ovakvoj situaciji, većina klubova živi isto", kaže trener Voždovca Zoran Tir.

Jedno od najcenjenijih trenerskih imena u srpskoj ženskoj košarci svestan je činjenice da je ženski sport kod nas neprofitabilan, ali i da država mora da prepozna rad na stvaranju zdrave nacije.

"Ako želimo zdravu naciju i ako želimo da se ponosimo sportom, onda moramo da shvatimo da mora da se ulaže u sport. Ženski sport je neprofitabilan sport. Mi ne možemo da radimo kao neki fudbalski klub koji proda igrača pa pokrije rupe u budžetu. Ovde su simbolične cifre, vrlo su mala davanja. Nadam se da će ovo neko da pročita i da će poželeti da učini neko dobro delo, da pomogne devojkama. Pojedinci u ovoj državi moraju da shvate da postoji neko ko radi nešto korisno za društvo. Ne samo u fizičkom smislu, svaka devojka u klubu je ili upisala ili završava neki fakultet. Vodimo računa da igrač bude što bolji sportista, ali i želimo da postanu kompletne ličnosti. Voleo bih da to drugi prepoznaju i pomognu koliko mogu".

Beogradski klub je minule sezone u tri takmičenja koja je igrao stigao do polufinala, ali još veći podatak za ponos je činjenica da su dali čak pet reprezentativki u sve četiri nacionalne selekcije, koje su ovog leta sa dosta uspeha igrale međunarodna takmičenja.

"Mi smo prošle godine od 45 reprezentativki u četiri selekcije dali pet igračica. Jedan smo od vrlo retkih klubova koji imaju timove u svim kategorijama, mlađe pionirke, pionirke, kadetkinje, juniorke i seniorke. Gledamo da ulažemo što više u mlade. Mi nikada nećemo biti veliko ime, nikada nećemo biti magnet kao Zvezda ili Partizan. Mi smo sebe pronašli na tom putu, da izbacujemo dobre mlade igače, da imamo dobar trenerski kadar koji će obučavati igrače od kojih će nacionalne selekcije imati koristi. Jedan smo od retkih klubova koji su dali igračice u sve četiri nacionalne selekcije prošle sezone. Nadamo se da će ove sezone biti još više naših igračica u reprezentacijama, jer je to naš prevashodni cilj. Ne opterećujemo se da budemo prvi, igračicama smo na početku sezone rekli da je cilj da igramo što lepšu košarku i da svaka na kraju sezone vidi individualni napredak. Titule su trenutne, a kada se priča da je masa igrača ponikla u jednom klubu, onda je to lepa priča. Voždovac je i u SFRJ bio poznat po velikom broju reprezentativki", završava Zoran Tir.

ŽKK Voždovac je bio prvak države 1972. i 1975. godine, osvajač je nacionalnog kupa 1972. i 1984. godine. Voždovac je prva ekipa sa prostora bivše Jugoslavije koja je zaigrala u nekom evropskom finalu, bilo je to 1972. godine u Kupu Kupova. Osvajač je na desetine titula u mlađim kategorijama, a 2000. godine pionirke su bile nezvanični prvaci Evrope.

Zoran Tir trenerskim poslom se bavi od 1983. godine. Ponikao je u Voždovcu, dugo bio u Crvenoj zvezdi i sa svim njenim selekcijama bio prvak države. Prvi tim Zvezde doveo je 1996. godine do titule prvaka države. Višestruki je prvak države sa ekipama Crvene zvezde i Voždovca u svim kategorijama, a sa pionirskom ekipom Voždovca je 1986. postao nezvanični prvak Evrope. U svojoj karijeri je osvojio više od 30 trofeja. Od 2010. godine je koordinator za mlađe selekcije do 14 godina u Košarkaškom savezu Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track