Nebojša Čović: Zabrinut sam za ABA ligu!
Foto: Saša Pavlić

Ne želi sukob na Jadranu

Nebojša Čović: Zabrinut sam za ABA ligu!

Košarka -
Predlog Zvezda je uvek raspoložena za dogovor, nikako za preglasavanje, kaže predsednik kluba s Malog Kalemegdana

Ne žele svađu, samo promene nabolje.Predsednik Crvene zvezde Nebojša Čović kaže da ga ne zanima da bilo koga ruši u ABA ligi:- Zvezda je uvek raspoložena za dogovore uz međusobno uvažavanje, a ne lobiranje i preglasavanje. Ako se ovako nastavi, gospodinu Liscu, koji, priznajemo, najviše radi u ligi, mora da bude jasno da takve lige uskoro neće biti iz prostog razloga što liga kadrovski ne može da odgovori izazovima i promenama koje diktira Evroliga.Nećemo ćutatiČović nije iznenađen Liščevom reakcijom nakon njegovog predloga da se 9. jula razgovara o svemu, a ne samo o žrebu za iduću sezonu:- Verovatno je tačno da se na skupštini 9. jula neće raspravljati ni o čemu drugom osim o navedenim tačkama dnevnog reda, ali je tačno i to da ima želje da i ova skupština ABA lige prođe kao i sve ostale na kojoj klubovi treba samo fizički da budu prisutni i čuju ono šta izdeklamuju čelnici lige. Prvi čovek kluba s Malog Kalemegdana kaže da neće odustati od inicijative za reviziju finansijskog izveštaja „ABA Sidra“.Liga ne napreduje- U finansijskom izveštaju piše da su TV prava prodata za 219.672 evra, a da je satelit za prenošenje utakmica plaćen 205.533 evra, što znači da je liga na TV pravima profitirala samo 14.000 evra. Ako se pogledaju ukupni troškovi promocije, koji iznose 250.354, onda se vidi da je liga u minusu u tom delu. Ili su naša TV prava komercijalno potpuno neinteresantna, a to za sobom vuče i druga pitanja, ili neko tu nije uradio dobar posao - kaže Čović.Čović glavni problem vidi u manjkavom sistemu finansiranja takmičenja.- Mi smo zahvalni gospodi koja su napravila ligu, ali ona nikako ne može da napreduje i da se komercijalizuje ako se vodi pomoću manipulacija i spinovanja činjenicama. Takođe, mogli bi i malo transparentnije da obrazlože uvođenje vajld karti i načine njihovog plaćanja. Spali smo na finansiranje lige putem vajld karti, a i one kasne godinu dana s naplatom - zaključio je Čović.

Zajedno do bolje ligeNebojša Čović naglašava da je želja Crvene zvezde postizanje dogovora o svim ključnim pitanjima:- Nije sramota priznati da je neophodno izvršiti modernizaciju u skladu sa standardima Evrolige, primeniti odredbe sporazuma iz Beograda 2009. uz neminovna kadrovska osveženja. Crvena zvezda nema nameru nikoga da tera već da unapredi zajednički posao u cilju još boljeg razvoja lige, a to na ovaj način i ako sve ostane po starom neće moći.

Plan nije po zakonuČović se još jednom osvrnuo na zahtev za pojašnjenje poslovanja lige u prošloj godini:- Ono što je bilo ponuđeno a nazvano finansijskim izveštajem očigledno je neki moderni koncept koji je usvojen u Sloveniji, jer pod jednom tačkom dnevnog reda je usvojen izveštaj za prošlu i finansijski plan za narednu sezonu, bez objašnjenja rashodne i prihodne strane. U Srbiji takve stvari nisu uobičajene, a ni zakonski i pravno regularne.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track