ODBIO DA IGRA MEČ KARIJERE IZ BIZARNOG RAZLOGA: Gospodo, ne računajte na mene! Imam DRUGI POSAO danas
Foto: Printscreen

LUDE MUNDIJALSKE PRIČE (17)

ODBIO DA IGRA MEČ KARIJERE IZ BIZARNOG RAZLOGA: Gospodo, ne računajte na mene! Imam DRUGI POSAO danas

Mundijal 2022 -

Fudbalska reprezentacija Kube samo jednom u istoriji nastupila je na Mundijalu i to davne 1938. godine.

Međutim, taj jedini nastup bio im je dovoljan da ostvare istorijsku pobedu, ali i da ostanu upamćeni po neverovatnoj priči vezanoj za njihovog golmana.

Svetsko prvenstvo iz 1938. godine igrano je u Francuskoj, iako je prvobitno Argentina trebalo da bude domaćin. Uvređeni odlukom o promeni domaćinstva, Argentinci su odustali od učešća na turniru, a isto su učinile još neke države Južne i Severne Amerike (Meksiko, SAD i El Salvador). Takav razvoj situacije otvorio je put Kubancima da putuju u Francusku.

Kuba
foto: Printscreen

Na to prvenstvo moglo je da se prijavi najviše 20 igrača za turnir, a selekcija Kube, nakon dugog puta, stigla je u Tuluz sa samo 15.

U osmini finala protivnik im je bila Rumunija (tada nije bilo grupne faze), a utakmica je nakon produžetaka završena rezultatom 3:3. Prema pravilima FIFE iz tog vremena, u slučaju nerešenog rezultata nisu se izvodili penali, već se utakmica ponavljala.

Onda na scenu stupa junak ove priče - prvi golman Kube, Benito Karvahales.

Kuba
foto: Printscreen

Nekoliko sati pre početka ponovljene utakmice sa Rumunijom, Karvahales je dobio poziv kubanske radio stanice da komentariše upravo taj meč. I prihvatio je poziv.

- Gospodo, ja neću igrati ovu utakmicu, ali mi ćemo pobediti, to je valjda jasno. Nema nikakvih tajni u njihovoj igri. Mi ćemo dati dva gola, a oni samo jedan. Srećno, gospodo - navodno je tom prilikom rekao Karvahales saigračima i otišao da zauzme poziciju komentatora.

Na kraju se dogodilo upravo onako kako je golman-komentator rekao, ako je to stvarno rekao.

Kuba je pobedila rezultatom 2:1, došla do istorijske pobede i plasirala se u četvrtfinale.

Kuba
foto: Printscreen

Dalje od toga Kubanci nisu mogli. Poraženi su od Švedske rezultatom 8:0, a umor je očigledno uzeo maha, pošto su četiri gola primili u poslednjih 10 minuta utakmice.

Karvahales je branio na ovoj utakmici, tako da je primio čak 11 golova za dve utakmice, ali je ostao upisan u istoriji Mundijala kao jedinstven slučaj igrača i komentatora.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track