NADALOV DEBAKL U TORINU: Da li je Španac loše procenio svoje mogućnosti pri povratku posle petomesečne pauze?!
Foto: AP

TORINO

NADALOV DEBAKL U TORINU: Da li je Španac loše procenio svoje mogućnosti pri povratku posle petomesečne pauze?!

Tenis -

Posle još jednog ubedljivog poraza u grupnoj fazi Završnog Mastersa u Torinu – ovoga puta protiv Feliksa Ože-Alijasima – nameće se pitanje: da li je Nadal loše procenio svoje mogućnosti pri povratku posle petomesečne pauze usled povrede, i nastupima ispod proseka u Parizu i Torinu sebi učinio medveđu uslugu pred pripreme za istorijski važnu sezonu 2023? Mnogi će reći da je bilo potpuno legitimno da spozna koje su njegove trenutne mogućnosti i odredi plan ozbiljnog rada koji ga očekuje u međusezoni kako bi bio iole konkurentan u pokušaju odbrane 2 trofeja sa Australijske turneje već u januaru, a neki – da je mogao da džentlmenski prepusti svoje mesto prvoj alternativi, Dancu Holgeru Runeu – što bi dinamiku takmičenja u Zelenoj grupi učinilo mnogo zanimljivijom.

Rafael Nadal
foto: Profimedia

Umesto svega toga – očekivana pitanja i očekivani odgovori Nadala na konferenciji za medije posle novog poraza u Torinu. “Igrao sam bolje nego pre dva dana, ali je protivnik bolje osećao loptu, teren – što je odgovaralo njegovim velikim servisima. Meni je drago da sam bio u stanju da posle toliko duge pauze nastupam na turnirima u protekle 3 nedelje. Naravno, nisam zaboravio da igram tenis – i očekujem da ću kroz naporan rad povratiti samopouzdanje i nivo igre – jer je sezona 2023 iza ugla”, ističe Nadal – uz čestitke Karolsu Alkarazu i Španiji na novom svetskom broju 1 na kraju sezone.

Pomisao na početak sezone u Australiji Nadalu budi optimizam – ali i sumnju: “Smatram da je zdravo imati sumnje, jer biste onda bili arogantna i neuviđajna osoba. Teško je reći šta osećam u pogledu mojih šansi u Australiji – osim da ću jedino predanim radom moći pozitivno da utičem na njih. Imamo još mesec i po dana do turnira, i očekujem da ću tokom tog perioda biti snažan i radan – kao i u sličnim situacijama pre”, podcrtava Španac.

Ova prva pobeda nad Nadalom je po svemu posebna za mene – a pogotovo što se desila na ovako prestižnom turniru”, oduševljeno kaže pobednik Feliks Ože Alijasim. “Nasuprot vašim očekivanjima, moj trener Toni Nadal mi nije dao niti jedan “poseban savet” – niti otkrio neku porodičnu tajnu. Dobro poznajem Rafinu igru, i koliko truda je potrebno da se ostvari ovako dragocena pobeda. Ovdašnji uslovi mi izuzetno odgovaraju, i mnogo toga u mojoj igri je bilo pravovremeno i kvalitetno večeras,” ističe Ože-Alijasim i najavljuje da će biti spreman za naredne izazove ovde i u završnici Dejvis Kupa.

Feliks Ože-Alijasim
foto: Profimedia

Tejlor Fric se istinski borio i vraćao u meč protiv Kaspera Ruda – ali je iskusniji igrač na ovom nivou takmičenja znao kako da zatvori meč u taj-brejku odlučujućeg seta. “Pokazalo se i ovoga puta koliko je važno sačuvati prednost svog servisa, gde je on umešno koristio ponajviše slajs servise da olakša sebi put do osvajanja poena”, sažeto i smisleno će o nekim razlozima za poraz Amerikanac, uz napomenu da će biti spreman da izazove Feliksa Ože Alijasima u meču koji će odlučivati o plasmanu u finalni vikend.

Ovo je bio jedan od mojih najboljih nastupa iz ugla servisa u karijeri,” naglasio je Norvežanin Kasper Rud posle ostvarivanja 70% uspešnosti prvog servisa i 14 asova. Ovom pobedom skandinavac je postao prvi igrač koji se plasirao u finalni vikend turnira, iako ga čeka još jedan meč – i to sa njegovim mentorom koji ga je lako dobio u finalu Rolan Garosa ranije ove godine. “Iako naš meč nema rezultatsku važnost, spremiću se najbolje što mogu da izdejstvujem svoju prvu pobedu nad mojim idolom Rafaelom Nadalom. Okolnosti našeg narednog meča u četvrtak će biti znatno drugačije od onog na Rolan Garosu, i iako bih bio oduševljen ako uspem da ostvarim i treću pobedu u nizu na početku turnira – i dalje je Rafa jedan od najtežih protivnika u našem sportu i nikada ga ne treba otpisivati. On će uvek naći motiv za takmičenje – barem da završi sezonu na pozitivan način”, upozorava Rafin “pulen” i ujedno protivnik u narednoj rundi. “Imaću miran san pred taj meč, znajući da sam ostvario bitan deo svojih snova plasmanom u polufinale – ali ću se u svakom narednom boriti za pobedu kao da je prvi”, napominje sjajni Rud.

(Vuk Brajović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track