ŠTA TO IMA HRVATSKA, A SRBIJA NEMA! Ovo su razlozi zbog čega su VATRENI tako uspešni, a ORLOVI i dalje na margini
Foto: Profimedia

katar 2022

ŠTA TO IMA HRVATSKA, A SRBIJA NEMA! Ovo su razlozi zbog čega su VATRENI tako uspešni, a ORLOVI i dalje na margini

Mundijal 2022 -

Šta to ima Hrvatska u fudbalu, a nema Srbija! Od osamostaljivanja, popularni "vatreni" su bili treći na Svetskom prvenstvu u Francuskoj 1998, u Rusiji su postali svetski vicešampioni, a sada su načinili podvig izbacivši Brazil i prvi su polufinalisti na šampionatu sveta u Kataru.

Brazil je imao više od igre, stvorili su više šansi, ali izabranici izvanrednog slektora Zlatka Dalića su se podigli kada su ih svi otpisali i posle penal-serije izbacili "karioke". Njihovom ogromnom uspehu nema šta da se prigovori, jer su zrelom igrom i neverovatnim samopouzdanjem, ali i odličnom taktikom Dalića, u velikoj meri primirili Brazilce, koji su u većem delu utakmice bili gotovo neprepoznatljivi u odnosu na prethodne mečeve, pa i onaj prvi sa Srbijom.

Brazil je u grupi bio mnogo bolji od Srbije, pored dva primljena gola, spasavali su nas prečka i stativa, tako da smo još dobro i prošli. Bila su velika očekivanja da Srbija može nešto veliko da napravi na ovom Mundijalu, ali kao i na šampionatima na kojima smo učestvovali u ovom veku: u Rusiji (2018), Južnoj Africi (2010) i Nemačkoj (2006), i sada smo potpuno razočarali, jer smo bili ubedljivo poslednji u grupi sa samo jednim osvojenim bodom protiv Kameruna.

Srbija
foto: Dado Đilas

Hrvatska je odavno napravila jak kult fudbalske reprezentacije i mnogi Hrvati se maltene identifikuju sa nacionalnim timom. Imaju bezrezervnu podršku navijača, kako u Hrvatskoj, tako i u dijaspori, prisutan je stalno i veliki naboj! I najvažnije od svega imaju moćan tim koji i dalje predvodi izuzetni vezni igrač Luka Modrić, fudbaler madridskog Reala koji je 9. septembra napunio 37 godina, ali još uvek "leti po terenu". Modrić je i dalje tu, ali u odnosu na Rusiju, u Kataru je čak 18 novih igrača, tako da "sveže krvi" ima napretek.

Kada obuku dres reprezentacije, Hrvati daju sve od sebe na svakoj utakmici, pa malo šta može da ih poremeti, a pogotovo ne afere koje nemaju nikakve veze sa fudbalom. Nažalost, sa Srbijom nije tako... Piksijevi Orlovi su sa velikom euforijom ispraćeni u Katar, ali već posle prvog neuspeha usledile i brojne kritike raznoraznih "stručnjaka" i tzv. fudbalskih analitičara. Brzo se pojavila velika sumnja da nešto nije u redu, da se samozavaravamo da i mi možemo nešto veliko da uradimo na najvećoj svetskoj smotri fudbala.

"Vatreni" u svom timu imaju i igrače iz domaće lige, čija uloga nije nimalo beznačajna, a šansu koju su dobili koriste maksimalno kako bi pokazali da i na njih mora da se najozbiljnije računa. U Kataru nismo mogli da vidimo nijednog igrača iz Superlige Srbije, ma kakva ona bila.

Jednostavno, Hrvati imaju ozbiljan tim kadar da sruši i najbolje reprezentacije na svetu, što su potvrdili i protiv velikog Brazila, dok Srbija mora da čeka neku novu priliku kako bi se izdigla iz postojeće traumatične situacije. Nadamo se da će bolna lekcija iz Katara biti poučna i za Orlove za naredna velika fudbalska takmičenja, kako više ne bismo, za razliku od Hrvatske, završavali na fudbalskoj margini.

Kurir sport/ Lazar Delić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja