MAROKANCI NISU USPELI DA NAPRAVE NOVU SENZACIJU! Vatreni slavili u SPEKTAKULARNOM meču, treće mesto na Mundijalu pripada Hrvatskoj
Foto: LaPresse / ddp USA / Profimedia

KATAR 2022

MAROKANCI NISU USPELI DA NAPRAVE NOVU SENZACIJU! Vatreni slavili u SPEKTAKULARNOM meču, treće mesto na Mundijalu pripada Hrvatskoj

Mundijal 2022 -

U utakmici za treće mesto na Mundijalu u Kataru, slavila je selekcija Hrvatske koja je pobedila Maroko rezultatom 2:1.

Marokanci su apsolutni hit na ovom Svetskom prvenstvu, pošto su napravili nekoliko velikih senzacija. U Kataru su imali veoma težak put, uspeli su da naprave čudo na mečevima protiv Španije i Portugala, da bi na kraju Francuska ipak bila nepremostiva prepreka za najlepšu priču Mundijala.

Na današnjem meču, već u 7. minutu Vatreni su stigli do vođstva, kada se u strelce upisao Joško Gvardiol. Tim Zlatka Dalića napravio je sjajnu akciju, Perišić je sentrirao a Gvardiol lepim udarcem glavom matirao protivničkog golmana.

Dva minuta nakon toga, Maroko je stigao do izjednačenja. Grešku u odbrani Hrvatske iskoristio je defanzivac Maroka Ašraf Dari i donosi svom timu izjednačenje udarcem glavom.

Posle izjednačujućeg gola, Marokanci su zaigrali nešto ofanzivnije, krenuli su u napad, stvarali su šanse ali su defanzivci Hrvarske bili maksimalo koncentrisani, i uspevali su da zaustave svaku pretnju po njihov gol.

1 / 10 Foto: KARIM JAAFAR / AFP / Profimedia

Igrao se 42. minut, kada je Mislav Oršić svom timu doneo novu prednost. Sjajno je šutirao fudbaler Dinama iz Zagreba i pogodio suprotnu stranu Bonoovog gola. Lopta je pogodila stativu i nakon toga završila u mreži.

U drugom poluvremenu, viđena je velika borba na terenu. Pokušavali su Marokanci da stignu do izjednačujućeg gola koji će im obezbediti bar produžetke, ali u tome nisu uspeli.

U 74. minutu, Marokanci su imali najbolju šansu u drugih 45 minuta. Tada je Ziješ stao sam ispred protivničkog golmana, ali je Livaković sjajno intervenisao i sačuvao svoj gol.

Od tada, pa do kraja meča, Hrvati su kontrolisali igru na terenu, i uspešno otklanjali svaku potencijalnu opasnost ispred svog gola.

Ipak, Marokancima treba skinuti kapu na svemu što su napravili na najvećoj fudbalskoj smotri na svetu. Napravili su nekoliko senzacija, igrali su fenomenalan fudbal i pokazali kako treba da se bori za reprezentativni dres.

U finalu Mundijala, snage će odmeriti fudbaleri Francuske i Argentine, a taj meč je na programu sutra od 16 sati.

Uživo, meč za 3. mesto: Hrvatska - Maroko 2:1 (2:1)

Drugo poluvreme:

Završena je utakmica.

90. minut - Igraće se još šest minuta nadoknade vremena.

89. minut - Ziješ je šutirao iz daljine, ali je lopta otišla daleko iznad gola.

85. minut - Još malo vremena je ostalo, Marokanci idu na sve ili ništa. Hrvati kontrolišu igru na terenu.

80. minut - Bruno Petković je prošao po levoj strani, centrirao a lopta je u ruku pogodila defancivca Maroka dok je bio u padu. Tražili su Vatreni penal, ali

74. minut - Au kakva šansa za Marokance! Zijaš je ostao sam ispred protivničkog golmana, ali je Livaković sjajno intervenisao i sačuvao svoj gol.

Hrvatska, Maroko
foto: KARIM JAAFAR / AFP / Profimedia

71. minut - Rasplamsala se igra na terenu, gledamo zaista žestoku borbu. Marokanci se ne predaju, svim silama kreću po izjednačujući gol.

65. minut - Žele Marokanci što pre da stignu do izjednačujućeg pogotka. Pritiskaju poslednju odbranu, pokušavaju, ali ne pronalaze pravi put do gola Hrvatske.

59. minut - Kramarić zbog povrede mora da napusti teren, umesto njega, šansu je dobio Nikola Vlašić.

Hrvatska, Maroko
foto: Paul ELLIS / AFP / Profimedia

52. minut - Hrvati konstantno pritiskaju protivničku odbranu. Stvaraju šanse Vatreni, ali za sada se Marokanci odlično brane.

47. minut - Oršić je lepo šutirao sa nekih 16 metara, a lopta se od defanzivca Maroka odbila u korner.

46. minut - Počelo je drugo poluvreme.

Prvo poluvreme:

Kraj prvog poluvremena.

45. minut - Igraće se dva minuta nadoknade.

42. minut - GOOL, 2:1 vodi Hrvatska, Mislav Oršić. Sjajno je šutirao fudbaler Dinama iz Zagreba i pogodio suprotnu stranu Bonoovog gola. Lopta je pogodila stativu i nakon toga završila u mreži. Fenomenalan gol. Asistencija Livaje. Ponovo igrači iz domaće lige donose gol Hrvatskoj, kao protiv Brazila.

40. minut - Šutira Ziješ sa distance nakon solidnog prodora, ali van gola. Nije uspeo da zahvati loptu na najbolji način.

39. minut - Nakon nešto dužeg vremena Hrvatska preko Luke Modrića pokušava da dođe do šanse, ali brane se Marokanci.

37. minut - Zapretio je En Nesiri glavom nakon kornera, ali odlazi lopta pored gola.

36. minut - Perišić otklanja opasnost ispred gola Hrvatske nakon centaršuta Ziješa. U nastavku akcije Šutalo izbija loptu u korner.

Hrvatska, Maroko
foto: EPA-EFE/Noushad Thekkayil

33. minut - Prošao je Bufal u saradnji sa mladim El Hanusom po levoj strani, ali na kraju ne dobija Maroko ni korner. Maroko sve opasniji.

29. minut - Prošao je Hakimi po desnoj strani, oštro centrirao u sredinu ali iza leđa En Nesirija. Jako dobra i brza akcija Marokanaca. Na sreću Hrvatske, centaršut nije bio dovoljno precizan.

24. minut - Šutirao je Modrić sa ruba šesnaesterca, teškom mukom je odbranio Bono, a zatim i otklonio opasnost. Morao je Bono dva puta da interveniše kako bi sačuvao svoj gol.

23. minut - Glavne bitke u poslednjih pet minuta vode se na sredini terena. Oprezni su i jedni i drugi nakon uvodnih uzbuđenja.

Maroko, Hrvatska
foto: KARIM JAAFAR / AFP / Profimedia

18. minut - Opasan napad Hrvatske. Prvo je pokušao Oršić, ali je pogodio saigrača Kramarića. U nastavku akcije Perišić je šutirao glavom, ali pravo u Bonoa.

14. minut - Šutirao je Josip Stanišić sa distance, ali lopta je otišla daleko od gola.

9, minut - GOOL, 1:1, Dari. Vraća se Maroko odmah u igru. Greška u odbrani Hrvatske, koju koristi defanzivac Maroka Ašraf Dari i donosi svom timu izjednačenje šutem glavom. Praktično mu je centrirao protivnički igrač u ovoj situaciji.

7. minut - GOOL, 1:0 vodi Hrvatska, Joško Gvardiol. Sjajna akcija igrača Hrvatske, Perišić je centrirao a Gvardiol glavom savladao Bonoa.

3. minut - Odbranio se Maroko nakon kornera. Sviran je faul u napadu.

2. minut - Greška golmana Bonoa odmah na startu. Imao je sreće tako da će na kraju biti samo korner za Hrvatsku. Mogao je ovo biti i autogol nakon lošeg dodavanja.

1. minut - Utakmica je počela.

UOČI MEČA:

SASTAVI TIMOVA:

HRVATSKA (4-3-3): Livaković – Stanišić, Šutalo, Gvardiol, Perišić – Modrić, Kovačić, Majer – Kramarić, Livaja, Oršić. Selektor: Zlatko Dalić.

MAROKO (4-3-3): Bono – Hakimi, Dari, El Jamik, Atia-Alah – Sabiri, El Hanus, Amrabat – Ziješ, En Nesiri, Bufal. Selektor: Valid Regragi.

Stadion: Kalifa Internešnal, Al Rajan. Glavni sudija: Abdulrahman Al Džasim (Katar).

1 / 2 Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

15.55 - U toku je intoniranje nacionalnih himni.

15.40 - Hrvatska blagi favorit

Malu prednost za osvajanje bronzane medalje kladionice daju Hrvatskoj, sa kvotom 1,70. Koeficijent da će Maroko biti treći je 2.15.

14.45 - Poznati su sastavi timova. Hrvatska bez Marsela Brozovića na startu

Oba selektora odlučila su da izvedu izmenjene sastave u odnosu na prethodne duele, najviše zbog problema sa povredama.

U Hrvatskoj će umesto Marsela Brozovića od početka igrati fudbaler Rena, Lovro Majer. Iznenađenja u prvoj postavi su Mislav Oršić, Josip Šutalo i Josip Stanišić. Na klupi su ostali standardni prvotimci Dejan Lovren, Josip Juranović i Borna Sosa.

U timu Maroka očekivano zbog povreda nema Mazrauija, Saisa i Agerda, s tim da će druga dvojica meč početi sa klupe, dok Mazraui nije ni u protokolu. Na klupi je neočekivano ostao Unahi, jedan od igrača koji su oduševili na ovogodišnjem Mundijalu. Šansu da debituje na Svetskom prvenstvu dobiće 18-godišnji fudbaler Genka, Bilal El Hanus.

Reprezentacije Hrvatske i Maroka odigraće svoj drugi međusobni duel na Mundijalu u Kataru i to u borbi za treće mesto.

Možda i dve najveće senzacije Svetskog prvenstva otvorile su svoje nastupe u Kataru jedna protiv druge, a sada će isto tako da zatvore.

U prvom kolu grupe F, Hrvatska i Maroko remizirali su bez golova, a nakon te utakmice malo ko je pomišljao da će oba tima stići ovako daleko.

Prvo su "zajedničkim snagama" eliminisali Belgiju, a zatim su im se putevi razdvojili.

Hrvatska, Maroko
foto: AP

Marokanci su imali veoma težak put, preko Španije i Portugala, da bi na kraju Francuska ipak bila nepremostiva prepreka za najlepšu priču Mundijala.

Borba za treće mesto obično se smatra utešnom utakmicom, a mnogi spore smisao tih mečeva. Nešto slično misli i selektor Maroka, Valid Regragi.

"Najgora utakmica koju moramo da odigramo", poručio je Regragi na pres konferenciji pred utakmicu.

Povrede muče Marokance tokom cele nokaut faze. Najviše problema ima u odbrani, jer velike muke sa povredama imaju Mazraui, Agerd i Sais.

"Izgubili smo kapitena Romana Saisa tokom utakmice, podneli smo rizik koji je vredelo podneti. Želeli smo da uđemo u borbu sa njim na čelu bataljona. Imamo još nekoliko povređenih igrača, ali videćemo kako će biti. Mi smo zaista, zaista, pogurali naše igrače do njihovih granica, ali oni i pored toga žele da ponovo izađu i sutra ponovo igraju", rekao je Regragi.

U slučaju da Maroko savlada Hrvatsku i osvoji treće mesto, postaće prva reprezentacija iz Afrike koja je osvojila medalju na Mundijalima. Već su postali prva selekcija sa ovog kontinenta koja je stigla do polufinala, tako da bi novim trijumfom ispisali još jednu stranicu istorije afričkog fudbala.

Maroko, Francuska
foto: ANP / ddp USA / Profimedia

Hrvatska je nakon penal završnica prvo eliminisala Japan, a zatim i favorizovani Brazil, ali Argentinci sa Mesijem na čelu su bili ubedljivi u polufinalu.

Hrvati se sigurno nadaju reprizi 1998. godine, kada su bili treći na Svetskom prvenstvu. Zanimljivo poređenje pred utakmicu imao je selektor Hrvatske, Zlatko Dalić.

"Maroko me podseća na nas pre četiri godine. Niko ih nije očekivao ovako visoko, ali su oni svojim kvalitetom, emocijama došli tu gde jesu. Iz utakmice u utakmicu su sam dodatno rasli i mislim da nas očekuje puno teži susret od onog s otvaranja grupe", hvalio je hrvatski selektor Marokance.

Hrvatska, Luka Modrić, Bruno Petković
foto: Marcio Machado / Zuma Press / Profimedia

U reprezentaciji Hrvatske zbog povreda su upitni nastupi Gvardiola i Juranovića, kao i Marsela Brozovića.

Meč za treće mesto na programu je u 16 časova.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track