OVO NAS SVE MUČI PRED MEČ ODLUKE NA SP! Šta da radimo sa ovim "MONSTRUMOM"? Sve je na Pešiću, a ovo su moguće opcije "Orlova"
Foto: SHERWIN VARDELEON / AFP / Profimedia

MUNDOBASKET

OVO NAS SVE MUČI PRED MEČ ODLUKE NA SP! Šta da radimo sa ovim "MONSTRUMOM"? Sve je na Pešiću, a ovo su moguće opcije "Orlova"

Mundobasket -
Mundobasket 2023, Dado Djilas, Predrag Gajić, M
foto: Kurir

Kako igrati odbranu u odlučujućem meču Srbije za prolaz u četvrtfinale Mundobasketa?

Da li pustiti najboljeg igrača Dominikanske republike Karla-Entonija Taunsa da ispuni svoju kvotu poena i koncentrisati se na ostale, najviše na sjajnog plejmejkera Andresa Feliza?

Pitanja su ovo koja muče sve pred ovu utakmicu, verovatno i naš stručni štab, a videćemo za kakvu taktiku se opredelio Svetislav Pešić.

Fenomenalni dvojac Entoni Tauns - Feliz svakome može da ubaci 50 poena, međutim, poraz Dominikanaca od Portorika pokazao je da nestvarna partija centra Minesote (39 poena, 10 skokova) ne znači uvek i trijumf ekipe.

Karl Entoni Tauns
foto: SHERWIN VARDELEON / AFP / Profimedia

Portorikanci su znali da će zvezda Dominikanske republike da ih "napuni", jako dobar bio je i Feliz, ali trudili su se da ostali ne prorade baš kad ne treba.

Pitanje je i kako čuvati Entoni Taunsa, njegova velika prednost je što kao centar odlično šutira trojke (skoro 40%) i sigurno će izvlačiti Milutinova, koji može da mu parira pod košem, ali nije toliko brz da bi ga pokrio ako ostane da "visi" na liniji 6,75.

Moraće neko da ga preuzme, što otvara nove mogućnosti u napadu. Takođe, ako bi njegov čuvar bio neko niži i lakši, Tauns bi tražio opciju da igra leđima i u slučaju udvajanja slao povratne pasove do slobodnog igrača. Odličan je realizator sobodnih bacanja, tako da nije baš isplativo igrati na tu kartu.

Mundobasket, reprezentacija, Manila, Srbija, Srbija-Italija
foto: Dado Đilas

- Nije to samo Tauns, tamo je i Feliz, jedan od najboljih plejmejkera ACB lige. Tu je puno tih mladih igrača, dobrih igrača, iskusnih igrača, većina njih igra po Evropi, Pokazali su ovde da mogu da igraju sa svakim - oprezan je Pešić.

Karl-Entoni u defanzivi nije zver, ima problem da brani čak i niže centre, sklon je nepotrebnom pravljenju faulova, što dovodi u problem ceo tim. Jokić bi svakako bio idealan napadač protiv njega. Bio bi...

Andres Feliz
foto: Dennis Jerome Acosta/Pacific Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Andrez Feliz je jedan od najboljih bekova u španskoj ligi. To pokazuje i na ovom prvenstvu, 14. je strelac sa 28 poena u proseku, a ima i 5,8 asistencija. Dakle, vrlo opasan. Dobro barata loptom, ne snalazi se najbolje kada ga protivnički bek pritisne ili. ga udvoje, i nije retkost da "telefonira" kada dodaje.

Mundobasket, reprezentacija, Manila, Srbija, Srbija-Italija
foto: Dado Đilas

Zato bi Aleksa Avramović mogao da odigra ključnu ulogu u odbrani na Felizom, a što se tiče Taunsa, pokušaće Nikola Milutinov, Filip Petrušev i Dušan Ristić.

Takođe, treba obratiti pažnju na Liza i Montera, jer oni mogu da iznenade iz drugog plana.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track