NAJROMANTIČNIJA SPORTSKA PRIČA: Bob tim sa Jamajke želi da se takmiči u Sočiju
Foto: Twitter

Ledena staza 2

NAJROMANTIČNIJA SPORTSKA PRIČA: Bob tim sa Jamajke želi da se takmiči u Sočiju

Ostali sportovi -
Ovo je Ledena staza, druga generacija. Nisam imao podršku sponzora i nacionalnog saveza. Žicam, molim... , rekao je legendarni Vats

Spektakl u Sočiju!

Legenda kaže da su dvojica Amerikanaca poslovno boravili na Jamajki. Videli su lokalnu zabavu "puškart", nešto što liči na suvozemni bob. Potpomognuti čuvenim rumom, došli su na ideju da od lokalnog bob tima naprave ozbiljnu atrakciju.

Iako je bob zimska disciplina, a poznato je da je Jamajka ostrvo sunca, prvi uslov za ovaj sport su sprinteri. A, Jamajka u tome ne manjka. Prve ponude od atletičara sprintera međutim bile su odbijene, ali je na kraju spas bila vojska. Formirana je posada, trener Hauard Siler stigao je iz Amerike i počele su pripreme za Zimske olimpijske igre u Kalgariju 1988. godine.

Nisu postigli neki rezultat, čak šta više, nisu uspeli da završe sve četiri trke, a u posle pada su peške stigli do cilja gde ih je publika dočekala aplauzima.

Slično je bilo i četiri godine kasnije u Francuskoj, ali su zato već na igrama u Lilehameru 1994. godine blistali. Osvojili su 14. mesto ostavivši iza sebe posade iz Amerike, Italije, Rusije, Francuske...

Penzionisali su se 2002. godine, od originalne postave ostao je samo jedan aktivan, ali je bob četvorosed Jamajke, prvi bob iz tropskih krajeva ikada viđen na nekom takmičenju, ostao jedan od najvećih fenomena zimskog sporta.

Njihova životna priča insirisala je autore čuvenog filma "Cool runnings" (Ledena staza), koji je snimljen 1993. godine i koji je dobio veliku pažnju.

Da ne ostane samo na tome pobrinula su se dva čoveka. Priča je sasvim jednostavna, predsednik bob saveza Jamajke Dadli Stouks i njegov prijatelj, član čuvene originalne postave Vinston Vats, odlučili su da je vreme za veliki povratak.

Našli su jednog člana posade, Marvina Diksona, ali ne i drugog zainteresovanog, pa će Vats sa 46 godina biti najstariji vozač boba u Sočiju. Ukoliko skupe dovoljno para, jer trenutno žickaju 80.000 dolara kako bi se pojavili u Rusiji.

"Čoveče, treba da me vidite! Godine su samo brojka. Nikad ne biste poverovali da mi je 46 godina. Rekli biste, možda 30, 35. Velik sam, tamnoput i zgodan", našalio se Vats i dodao:

"Ovo je Ledena staza, druga generacija. Nisam imao podršku sponzora i nacionalnog saveza. Žicam, molim... Zato sam i odustao od nastupa u četvorosedu. Dva člana posade su se povredila, a ne možemo da im pokrijemo troškove lečenja. Nastupićemo u dvosedu", rekao je Vats, koji je dodao da ne zna gde će nabaviti novac.

http://www.youtube.com/watch?v=nm4DjRcmoPY
http://www.youtube.com/watch?v=ZLQkCemE_Xs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track