UDOVIČIĆ: Sport obnavlja prijateljstva
Foto: Fonet

Univerzitetska liga u košarci

UDOVIČIĆ: Sport obnavlja prijateljstva

Ostali sportovi -
Kao lideri u regionu, moramo da budemo i lideri kada je u pitanju saradnja sa okolnim zemljama, kaže ministar omladine i sporta

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić izjavio je da Srbija kao lider u regionu mora da prednjači u saradnji sa okolnim zemljama i ocenio da će pokretanje univerzitetske košarkaške lige doprineti stabilazaciji i stvaranju boljih odnosa zemalja u regionu.„Kao lideri u regionu, moramo da budemo i lideri kada je u pitanju saradnja sa okolnim zemljama. Trudićemo se da smirimo tenzije, ovakve utakmice su moguće, one šire vidike svima nama i pokazuju da su mladi ti koji spajaju ono što je nespojivo. Ovo je samo jedna u nizu akcija koje slede, jer sport ne sme da trpi“, rekao je Udovičić.Regionalna univerzitetska košarkaška liga počeće 22. februara, a predhodno će sutra u hali Pionir biti odigran revijalni meč između legendi SSSR-a i SFRJ.„Ova liga treba da otvori srca svih nas, spoji sve ono što je davno urušeno i obnovi prijateljstva na ovim prostorima. Kvalitet koji svi žele nama je na dohvat ruke, moramo to da iskoristimo. Drago mi je da smo potpisali sporazum, nadam se da će se i Bosna i Hercegovina uskoro priključiti“, dodao je Udovičić.Njegov kolega iz Hrvatske Željko Jovanović naglasio je značaj obrazovanja kod sportista.„Obrazovanje i sport mogu zajedno, budućnost sporta je u akademskom sportu. Fakulteti ne pomažu samo da se stvore pravnici, ekonomosti ili doktori, već i bolji ljudi. Siguran sam da na ovaj način možemo jačati naše veze. Želja je da kroz obrazovanje sportistima posle igračke karijere omogućimo kvalitetniji život, jer poznato je da samo pet odsto njih uspe da se obezbedi za ceo život“, rekao je Jovanović.On je najavio održavanje Sveuniverzitetskih sportskih igara 2016. godine u Rijeci.

Direktor crnogorske Uprave za sport Igor Vušurović istakao je uverenje da će regionalna studenstka liga "učiniti ovo društvo boljim i pomoći zemljama integrisanje u EU".„Ovo je potvrda svega što smo radili proteklih šest meseci. Sport ne podrazumeva samo vrhunske rezultate, već i širenje akademske baze. Vreme koje je pred nama je vreme prosperiteta, pomirenja i saradnje“, rekao je bivši odbojkaški reprezentativac Srbije i Crne Gore.Direktor Međunarodne studentske košarkaške lige Andrej Peregudov otkrio je da je u početku postojala ideja da se se stvori takmičenje ekipa iz bivšeg SSSR-a.„Odlučili smo ipak da se uključe i timovi iz regiona, jer tako ćemo dobiti, kao i na sutrašnjoj utakmici, susret dve škole košarke, sovjetske i jugoslovenske“, rekao je Peregudov.Revijalana košarkaška utakmica između veterana SSSR-a i Jugoslavije okupiće legende ovog sporta, poput Aleksandra Volkova Sergeja Panova, Igora Kudeljina, Stanislava Jeromina, Vlade Divca, Dragana Kićanovića, Srećka Jarića, Žana Tabaka, Dina Rađu, Mirka Novosela, Ranka Žeravicu i ostale velikane sa ovih prostora.Utakmica je na programu sutra od 18 sati u hali Pionir.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track