48. PO REDU SUPERBOUL: Najspektakularnija utakmica igra se večeras u carstvu Sopranosa
Foto: AP

Sijetl i Denver igraju za najprestižniji trofej

48. PO REDU SUPERBOUL: Najspektakularnija utakmica igra se večeras u carstvu Sopranosa

Ostali sportovi -
U ponedeljak rano ujutru po našem vremenu očekuju nas zima, sneg, Pejton Memning, Rasel Vilson, Bruno Mars, Pepersi, Dejvid Bekam, Arnold Švarceneger, Skarlet Johanson, U2, opera...
1 / 4 Foto: AP

Dobrodošli u carstvo Sopranosa!

Sve je spremno za spektakl. Po 48. put dve najbolje ekipe NFL-a sastaće se u velikom finalu, utakmici nad utakmicama, poznatijem pod nazivom Superboul. Za trofej Vinsa Lombardija sastaju se Sijetl Sihoksi i Denver Bronkosi (00.30, Arena).

Domaćin spektakla je stadion "Metlajf" u Njujorku, tačnije Nju Džersiju, predgrađu udaljenom 11 kilometara od donjeg Menhetna najpoznatijeg po tome što se tu odigravala radnja hit serije "Sopranosi".

Najskuplja utakmica na planeti više je od same igre. Amerikanci su odavno usavršili "sveto trojstvo" - sport, zabavu i marketing, pa nas u ponedeljak rano ujutru po našem vremenu očekuju zima, sneg, Bruno Mars, Pepersi, Dejvid Bekam, Arnold Švarceneger, Skarlet Johanson, U2, opera...

Prvi put u istoriji NFL veliko finale igra se u zimskim vremenskim uslovima. Do sada je praksa bila da domaćini budu gradovi gde je obično u ovo doba lepo vreme (Majami, Tampa, Nju Orleans...) ili imaju dvorane (Detroit, Indijanapolis, Atlanta...).

Šta očekivati od same utakmice? Prvi put u poslednjih 12 godina sastaće se pobednici konferencija što daje dodatnu draž ovom meču, koji iz stručnog ugla komentariše Miloš Šakan, jedan od najboljih poznavalaca prilika u NFL-u.

"Posle sezone 2002. ovo je prvi put da ćemo u velikom finalu gledati duel najboljeg napada sa jedne i najbolje odbrane sa druge strane. Govorimo i statistički i u praksi. Denver ne samo da je ove sezone imao najbolju ofanzivu nego je taj napad možda i najbolji u istoriji lige, koji je pomerio mnoge rekorde. Bronkosi su prva ekipa koja je uspela u jednom šampionatu da ukupno postigne preko 600 poena, tačnije 606, u poslednjih 60 i više godina samo su Remsi Norma Van Broklina postizali prosečno više poena po utakmici, 38.8 na prema 37.9 Pejtona Meninga i kompanije. Priznaćete, ipak, da se igra malo promenila od te 1950. godine.

Da se još malo poigramo sa brojkama kako bi dočarali šta je tim Džona Foksa uradio ove sezone: Bronkosi su za čak 17 poena pomerili rekord Nju Ingland iz 2007. godine a sam Mening je bacio 55 TD, pet više nego što je Tom Brejdi bacio tada za Pejtriotse. Koliko je bio ubedljiv Denver govori i podatak da je prvi sledeći tim po efikasnosti, Čikago prosečno postizao čak 10.1 poen manje po utakmici!

Naravno to su sve brojke na papiru na kojem opet piše da je Foksov tim sa „druge strane“ lopte jedan od najgorih u ligi. Upravo je odbrana najjača strana igre drugog finaliste Sijetla, ekipe koja možemo reći igra jednu vrstu retro fudbala, sa dosta kontakta i fizičkih duela. Jednom rečju, Sihoksi igraju muški i to i njihova statistika pokazuje – dozvolili su svojim protivnicima ukupno 231 poen u sezoni, odnosno svega 14.4 prosečno po meču. To brojke nisu u toj meri rekordne kao Denverove u napadu, ali imajte u vidu da su se u poslednjih desetak godina pravila toliko izmenila u korist ofanzivnog dela pa je mnogo, mnogo teže igrati dobru odbranu.

U sudaru dve raziličite filozofije fudbala svako ima svog favorita, međutim, jedno je sigurno, da smo dobili pravo finale, duel dve ekipe koja je svaka u svojoj konferenciji bila prva u regularnom delu sezone", rekao je Miloš Šakan.

Miloš Šakan
Miloš Šakan

Za mnoge, Superboul je dobra prilika da poslušaju dobru muziku ili vide dobre reklame. Ni ovaj 48. ih neće izneveriti u tom smislu.

Koliko god je ovde najbitniji sam sport, ipak kod ljudi koji ne prate dovoljno NFL, kada se priča o Superboulu verovatno i najbitnije pitanje jesu pare. Dolazimo do sada već mitske priče o sumanutim ciframa za 30 sekundi reklamiranja tokom meča. Ove godine brojke izgledaju isto kao i prošle: pola minuta reklame košta četiri miliona dolara. Potražnja je očekivano bila neverovatna, a po običaju reklame koje će se emitovati imaju neki svoj poseban život. U pitanju su spotovi koji su specijalno pravljeni za tu priliku sa posebnim marketinškim kampanjama u kojima ćemo ove godine videti Arnolda Švarcenegera kako promoviše pivo, Dejvida Bekama u novoj reklami za svoju liniju donjeg veša, dok je reklama Skarlet Johanson i pre emitovanja zabranjena jer se u negativnom kontekstu pominju rivalski brendovi. U međuvremenu je procurela i neverovatna vest da grupa U2 sprema posebnu pesmu za jednu Super Bol reklamu!

Uz marketing, drugo najčešće pitanje vezano za Superboul jeste ko će zabavljati publiku. Kao što ćemo prvi put videti utakmicu u zimskim uslovima, tako će i prvi put himnu Sjedinjenih američkih država pevati jedna operska pevačica – Rene Fleming. Ako će početak biti ozbiljan, onda je šou na poluvremenu zagarantovana jer će nastupati Bruno Mars i bend Red Hot Čili Pepers.

Za svakog po nešto, u svakom slučaju spektakl je zagarantovan.

Prenos na Areni uz komentar Miloša ŠakanaArena sport će od 23.30 emitovati emisiju posvećenu Superboulu, a sam prenos utakmice radiće pola sata posle ponoći Miloš Šakan. Šakanu će ovo biti peti Superboul koji prenosi, a 23. ko će gledati.Zanimljivo je da je Šakan, koji je 13 godina u sportskom novinarstvu, pre početka sezone u autorskom tekstu za jedan sportski časopis prognozirao upravo finale između Sijetla i Denvera. Tada je prognozirao i da će Denver dobiti finale zbog Pejtona Meninga.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track