(VIDEO) STRAŠNA SMRT: Dvojica mladih skijaša poginula u lavini u Alpima
Foto: Ski Tim SAD

Nesreća u Austriji

(VIDEO) STRAŠNA SMRT: Dvojica mladih skijaša poginula u lavini u Alpima

Ostali sportovi -
Incident se desio u blizini lednika Retenbah, blizu mesta Zelden, u kome se tradicionalno održavaju prve trke u Svetskom kupu, i koji je tradicionalna baza reprezentacije SAD u Evropi

NJUJORK - Dva mlada američka skijaša poginula su danas u lavini dok su trenirali u austrijskim Alpima, objavio je danas nacionalni savez SAD.

Incident se desio u blizini lednika Retenbah, blizu mesta Zelden, u kome se tradicionalno održavaju prve trke u Svetskom kupu, i koji je tradicionalna baza reprezentacije SAD u Evropi. Poginuli su 20-godišnji Roni Berlak i 19-godišnji Brajs Estl.

Njih dvojica su bili deo grupe od šestorice skijaša koji su se spuštali niz planinu Gajslahkogel. Oni su u jednom trenutku skrenuli sa staze i pokrenuli lavinu. Ostala četvorica su na skijama pobegli od lavine i prošla bez povreda. U oblasti Tirol je ranije proglašena opasnost od lavina pošto je u toj oblasti danima padao gust sneg.

"Roni i Brajs su bili izuzetni skijaši i bili su strastveno posvećeni svom sportu, kako na trkačkoj stazi, tako i spuštanju niz planinu. Naša srca su uz njihove porodice, kao i uz njihove sportske porodice. Obojica su volela to što su radili i to su prenosili na okolinu", rekao je predsednik Skijaškog i snoubord saveza SAD, Tajger Šo.

Berlak je na koledžu bio skijaš, a pozvan je u razvojni tim reprezentacije SAD pošto je 2013. godine beležio odlične rezultate u nacionalnom prvenstvu. Estl je pozvan da trenira s razvojnim timom posle odličnih rezultata početkom ove sezone. Ova tragedija ostavila je američku reprezentaciju u šoku, rekao je direktor alpskog skijanja Patrik Riml iz Zagreba, u kome se ekipa sprema za noćnu trku u utorak.

"Svi smo bili jako bliski. Videćemo kako će ovo uticati na ostatak tima. Ovo je šok za sve. Dva sjajna dečaka, sjajna sportista, dobra skijaša. Bilo je zabavno biti u njihovom društvu. I dalje smo u šoku. Ovo je tragedija", rekao je Riml, koji je rođen i odrastao u Zeldenu.

Berlak i Estl su bili deo grupe od 10 skijaša iz razvojnog tima, koji je sticao iskustva u Evropskom kupu i spremao se za Svetski kup.

"Imali su potencijal da dođu do Svetskog kupa. Ovi dečaci su bili deo osmorice koji su naša budućnost. Verovali smo u njih, zato smo ih i izabrali", rekao je Riml.

http://www.youtube.com/watch?v=UJDEu0kn79Y

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track