Andrija Gerić za Kurir: Sportisti retko traže pomoć za depresiju!
Foto: Saša Pavlic

Intervju, bivši odbojkaš, nekad odbojkaš, sad psiholog

Andrija Gerić za Kurir: Sportisti retko traže pomoć za depresiju!

Ostali sportovi -
Mnogi se teško odlučuju za psihoterapiju jer neće da se otvore, kaže za Kurir legendarni Andrija Gerić

Jednu uspešnu karijeru je završio, a s obzirom na to koliko je posvećen drugoj, ne sumnjamo u isti epilog. Andrija Gerić, nekadašnji odbojkaški reprezentativac, danas se bavi psihologijom u sportu, s akcentom na posebnu oblast - koučing.- Interesovalo me je to i za vreme karijere. Čitao sam knjige na tu temu, a kad sam završio karijeru, imao sam više vremena, pa sam studirao psihologiju i počeo da se bavim koučingom u sportu - počeo je priču Andrija Gerić.Omladina u Srbiji u sport ulazi da bi zaradila novac. Da li je taj put dobar?- Nažalost, mnogi vide sport kao kartu za izlaz iz teške situacije, što je potpuno pogrešno razmišljanje. Roditelji projektuju želje na decu, a to nikako nije dobro.

Predavač... Gerić sa studentima
Predavač... Gerić sa studentima

Zbog čega se u Srbiji sportskoj psihologiji i koučingu posvećuje malo pažnje?- Zaostajemo mnogo za svetom. Neophodno je podići svest o značaju psihologije u sportu. Klubovi se ne bave dovoljno tim vidom pripreme, ali to je povezano i sa stanjem u društvu. Na primer, Bajern ima osobu koja je u poluvremenu utakmice zadužena za psihološku pripremu igrača.U čemu je problem srpskih fudbalera? Godinama su u klubu najbolji, a za reprezentaciju ne daju ništa.- Oštra sportska javnost kod nas i sve osim prvog mesta smatra se neuspehom, to je jedna stvar. Potrebno je da iznutra, u tebi, nešto bude usađeno. U gotovo svakoj izjavi fudbalera pojavljuju se reči „moram“ i „treba da“. To su reči koje dolaze spolja, od nečeg smeštenog izvan nas. „Možemo“ i „hoćemo“ su mnogo bolje reči. One dolaze iznutra.Istraživanja pokazuju da svaki četvrti fudbaler pati od depresije. Zašto?- Nesklad između želja i realnosti. Dolazi i do blokade kad se završava karijera, radiš nešto 20 godina i u jednom momentu ostaješ bez oslonca. Mnogi se teško odlučuju za psihoterapiju jer neće da se otvore. Kod koučinga to ide lakše jer ti radiš s njim a ne moraš da znaš mnogo o samoj temi. Navodiš ga da sam dođe do rešenja.

Svetli primerĐORĐEVIĆ VERUJE U ONO ŠTO GOVORISport ima i lepših strana. Aleksandar Đorđević ima velike zasluge za fantastičan rezultat.Izuzetno sam ga cenimo i pre ovog uspeha što je postigao. Mudra i inteligentna osoba. Pričao sam s nekim od reprezentativaca, svi imaju samo reči hvale za njega. Izašao je, rekao šta je cilj, i to je ostvario. On veruje u ono što kaže i radi na tome - zaključio je Gerić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track