JEO JE 10.000 KALORIJA NA DAN: Umro zbog steroida, a ne hrane
Foto: FB

Nesrećna sudbina britanskog bildera

JEO JE 10.000 KALORIJA NA DAN: Umro zbog steroida, a ne hrane

Ostali sportovi -
Bilder Din Varmbi (39) iz Velike Britanije, koji je od agresivnog oblika tumora jetre preminuo u junu, umro je zbog dugogodišnjeg uzimanja anaboličkih steroida, a ne zbog ogromne količine kalorija koje je dnevno unosio u telo.

DEADLY BREW: British Bodybuilder Consuming 7-8 Energy Drinks Daily Dies from Liver CancerRochdale, England resident...

Posted by SHY. Not shy at all. on Thursday, July 30, 2015

Nakon što se razboleo i shvatio da mu nema spasa, bilder je bio uveren da je uzrok bolesti to što je svaki dan pojeo oko 10.000 kalorija u obliku brze hrane i energetskih napitaka. Ali, nije tako.

- Anabolički steroidi direktan su uzrok njegove smrti, odnosno tumora jetre zbog kojeg je umro. Njegov slučaj trebalo bi da bude primer svima koji ih uzimaju koliko je to opasno. Želim poručiti mladim ljudima da dobro preispitaju to što rade i kažu je li to vredno ugrožavanja života - upozorila je sudija Liza Hašmi.Devojka Šarlot Rigbi, sa kojom je Din imao kćer, bila je uz njega u bolnici sve dok nije izdahnuo. Grlila ga je nadajući se čudu. Njemu su tumor jetre dijagnosticirali krajem 2014. godine. Bio je prevelik za operaciju, a na hemoterapiju nije ni otišao jer su lekari procenili da mu neće pomoći. Pred smrt nije bio prepoznatljiv, osušio se, a od ogromnih mišića ostala je visiti koža. Kada što je umro, Šarlot je napisala na Fejsbuku:

"Din sada pleše s anđelima na nekom mestu gde ne postoje ograničenja. Znam da su ga tamo dočekali raširenih ruku jer je bio predivna duša. Počivaj u miru dragi. Hvala ti što si me probudio. Volim te.", pišu mediji na Ostrvu.

Opasnost uzimanja steroidaAnaboličke steroide ljudi uzimaju jer žele povećati mišićnu masu i sportske rezultate. Ali, oni mogu izazvati vrlo ozbiljne nuspojave kao i zavisnost. Koriste se naviše načina - ubrizgavanjem injekcijom direktno u mišić, u obliku tableta te kreme ili gela koji se maže na kožu i kroz nju ulazi u organizam. Nuspojave kod muškaraca su smanjen broj spermatozoida, neplodnost, smanjivanje testisa, erektivna disfunkcija, ćelavost, teški oblik akni, rast grudi, povećan rizik od raka prostate, bolovi u želucu, teški oblik tumora jetre.

Nuspojave kod žena su pojačan rast dlaka na licu i telu, gubitak grudi, oticanje klitorisa, produbljivanje glasa, povećana seksualna želja, problemi s menstruacijom, gubitak kose, teški oblik akni...Psihološki i emocionalni učinci kod oba pola uključuju agresivno ponašanje, nagle promene raspoloženja, manično ponašanje, halucinacije, sumanutost...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track