Moto kros: Mladenu Stanojeviću dupla kruna

Šampion

Moto kros: Mladenu Stanojeviću dupla kruna

Ostali sportovi -

U petoj sezoni aktivnog učestvovanja u moto kros disciplini Otvorenog šampionata Srbije, Mladen Stanojević domogao se duple krune. Osvajanjem šampionskih titula u klasama MX 2 junior i MX 2, na najbolji mogući način krunisao je pola decenije bavljenja moto sportom. I, ne samo to, već je na jedini mogući način dokazo i pokazao konkurenciji da ume, vredi, može i zna.

Svi koji su barem jednom gledali moto kros trku, sasvim sigurno znaju koliko je teško u jednom danu sesti dva puta na motor i voziti 25 minuta plus dva kruga, kako nalaže Pravlnik takmičenja. U malom broju slučejava sve bude idealno, počev od pripreme staze preko meto uslova. Ako nema prašine onda je u pitanju blato, a pitanje je šta je teže, da ne kažemo gore. No, Mladen se nije dao minule sezone iznenaditi, mada nije sve tako bajno počelo.

Nova pravila

- Minulu sezonu startovao sam loše jer sam samo nedelju dana pre početka dobio novi motor jamahu model 2014, tako da sam na prve dve trke imao određene probleme, ali smo to eleganto rešili, što bi se reklo u sedlu. Koliko god sa strane takmičenje u moto korsu možda izgleda jednostavno, daleko je od toga. Svaka promena utiče na vozača, a nova takmičarska sprava svakako nije mala promena. Jasno je da svi težimo da imamo što bolje pripremljen motor, ali se valja i uvozati u isti - rekao je Mladen Stanojević.Kada su stvari došle na svoje mesto, put kao osvajanju prve titule šampiona za mlađanog Stanojevića bio je otvoren.

- Drugu polovinu šampionata sam vozio svom snagom i punim gasom tako da su dobri rezultati bili neminovnost. Osvojio sam titulu šampiona u juniorskoj i u seniorsko MX2 klasi.Na taj način sam postigo najbolje rezultate što se može očekivati od takmičara. Zahvaljujući ostvarenim rezultatima ispunio sam uslove i biću stipendista Ministarstva omladine i sporta za ovu godinu što će mi dodatno olakšati takmičenje - jasan je Stanojević. Do starta sezone, nije ostalo još mnogo vremena, a zbog starosne granice, Mladen će u aktuelnoj sezoni voziti "samo" MX 2 klasu i već ima zacrtan cilj.- Za ovu godinu naravno planiram da zadržim prvo mesto jer to mi je cilj koji me nosi. Vrhunski rezultati nisu došli sami od sebe, već sam ih ostvario pre svega zahvaljujući bezrezervnoj podršci moje porodice na čelu sa tatom i stricem i naravno tu je i moj mlađi brat Miodrag koji je takođe šampion u klasi MX 85. Mnogo odricanja je iza nas, ali sada imamo novi vetar koji će nas verujem pogurati do novih titula, ne samo u okvirima domaćeg šampionata, već imamo nameru da i u Istočnoevropskom pokažemo šta umemo, možemo i znamo – poručio je Stanojević.Miodrag Stanojević šampionski od starta

Miodrag Stanojević, i ako je mlađi brata Mladena dvostrukog aktuelnog šampiona Srbije u moto kros disciplini klasa MX 2, otišao je korak dalje i na kraju minule sezone okitio se četvrtom titulom, drugim rečima, koliko sezona vozi toliko je šampionata osvajao. I ne samo to, Miki se može pohvaliti Zlatnom kacigom Moto saveza Srbije, koju je osvojio zahvaljujući činjenici da je tri sezone uzastopno bio šampion, dva puta u klasi MX 65 i jednom u MX 85.Vredan, uporan i strpljiv reči su koje opisuju učenika šestog razreda Osnovne škole „Kosta Stamenković“ u Leskovcu.

Od prvog dana 2012. godine kada je počeo sa moto kros disciplinom Miki se trudi da napreduje, kako na domaćoj, tako i na Istočnoevropskoj takmičarskoj sceni. Ostavreni rezultati govore u prilog izrečenog.Minulu sezonu Miodrag je odradio na visini zadatka, odbranom titule u klasi MX 85, boreći sa problemima u hodu uz maksimalnui pomoć oca, strica i starijeg brata.

- Prošlu sezonu sam odradio odlično i ako sam imao peh na trci u Svetozar Miletiću kada mi je u poslednjem krugu trke pukao klip na motoru. I pored toga uspeo sam da po četvrti put osvojim prvenstvo Srbije. Na Istočnoevropskom šampionatu sam bio deveti i na taj način izborio plasman za evropsko prvenstvo, gde sam bio sam rangiran na prvom mestu, kao nosioc liste u maloj klasi – slovi Miodrag o minuloj sezoni.I pored činjenice da je u osnovi takmičar, Miodrag je kao i sve njegove kolege dečarac, tako da vreme pre u pauzi i posle trke, koristi kako bi se što bolje zabavio sa konkurencijom.

Na stazi konkurenti, u boksu drugari, odlika je koja krasi moto kros u osnovnim klasama, što bi moglo da se „prelije“ i na starije kolege, koje se ne tako davno imale isti princip ponašanja.

- Što se tiče konkurencije ne plašim se, jer sam siguran u sebe i znam koliko mogu da izdržim u svojoj klasi kao prvak. Važan je fer plej i korektan odnos na stazi, a neka najbolji i najspremniji pobedi. Takav pristup imamo svi u boksu počev od oca, preko strica do starijeg brata. Jedino nam je krivo što u našoj zemlji niko nema sluha za ovaj sport i ako je adrenaliski i rizičan – jasan je Miodrag.Start nove sezone Miodrag sa nestrpljenjem očekuje, a o planovima slovi.- U predestojećoj sezoni očekujem da me Moto savez maksimalno podrži, kako bih da što više napredovao u Istočnoevropskom šampionatu i na pravi način branio boje Srbije na evropskom prvenstvu. Što se tiče domaćeg šampionata namera mi je da odbranim titulu u klasi MX 85 odnosno osvajanje pete titule, to mi je cilj koji me vodi, koji mi je zacrtan za ovu godinu – rekao je mlađi Stanojević.

Domaća staza najomiljenija

Posle četiri takmičarske sezone Miodrag vrlo dobro zna koje mu se staze sviđaju, odnosno ne sviđaju.- Pored naše u Gornjem Brestovacu koju volim, dobre su još staze u Horgošu, Dupci pored Brusa, Župski Aleksandrovac, dok je Svetozar Miletić prošle godine malo bio loš, što ne znaći da će biti dobra. Staza Globari nadomak Kruševac mi se ne sviđa, jer mi je nekako podloga loša čas je suva i tvrda, a kad se namokri je klizava.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track