(VIDEO) PODIŽE RASPOLOŽENJE: Navijanje utiče i na bolji seks

Naučno dokazano

(VIDEO) PODIŽE RASPOLOŽENJE: Navijanje utiče i na bolji seks

Ostali sportovi -
Gledanje utakmica podiže raspoloženje i zbližava prijatelje. Kod navijača, niža je stopa bolesti koje narušavaju duševno zdravlje - depresije i anksioznosti.

Nakon što njihov tim pobedi, naučno je dokazano da su navijači srećniji, bolje raspoloženi, energičniji i optimističniji.

U takvim okolnostima, kod navijača drastično raste stepen hormona testosterona, što može pozitivno delovati na muško zdravlje. Ovaj hormon upravlja i seksualnom željom, što vodi do boljeg seksa. Ovog tipično muškog hormona u manjoj meri imaju i žene pa utiče i na njihovu želju za seksom.

Gledanje utakmice društveni je događaj. Kada se skupi "ekipa", dobije se osećaj pripadnosti grupi. Ako vaš tim ili sportista pobede, osjećaćete se srećnije i moćnije. Ako izgube, poistovetićete se s njima i utehu ćete pronaći u društvu. Osećaj pripadnosti ima veliki učinak na emocionalno zdravlje.

Psiholog Julijana Holt-Lunštad istakla je da prijatelji i druženja povećavaju otpornost na srčane i bolesti krvnih sudova.

Istraživanja pokazuju da slušanje i gledanje utakmica stimulišu mozak. Pri praćenju sportskih prenosa aktivira se veći deo mozga nego tokom gledanja uobičajnoga televizijskog programa, a pritom se čak poboljšavaju neke mentalne funkcije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track