IMA NADE ZA RUSKINJU: Evo kako bi Šarapova mogla da izbegne suspenziju
Foto: AP

Uzimala dozvoljeni lek, a pala na doping kontroli?

IMA NADE ZA RUSKINJU: Evo kako bi Šarapova mogla da izbegne suspenziju

Ostali sportovi -
Kompanija Grindeks, koja proizvodi meldonijum, saopštila je da je "neophodno da prođe nekoliko meseci kako bi ovaj lek u potpunosti bio izbačen iz tela".

Meldonijum je od 1. januara stavljen na listu zabranjenih Svetske antidoping agencije (WADA). Od početka godine više od 100 sportista je bilo pozitivno na ovu zabranjenu supstancu, a najpoznatnije ime među njima je najbolja ruska teniserka Marija Šarapova. Međutim, priznanje proizvođača leka mildronat, koji sadrži meldonijum, moglo bi da promeni odluku o kažnjavanju sportista.

"Dejstvo meldonijuma traje četiri do šest sati, ali njegova potpuna eliminacija iz tela osobe koja je uzimala tu supstancu može da traje i nekoliko meseci. Dužina zadržavanja susptance u telu osobe zavisi od različih faktora, kao što su doza, trajanje lečenja i osetljivost metode ispitivanja. Svi oni sportisti koji su do Nove godine legalno koristili ovaj lek ne mogu još da prođu doping kontrolu, jer im telo nije čisto", saopštili su zdravstveni stručnjaci iz letonske kompanije Grindeks.Lokalni medji navode da na osnovu ovog saopštenja postoji verovatnoća da su sportisti koji su pali na doping testu, uzimali zabranjenu supstancu pre nego što ju je WADA zvanično stavila na listu zabranjenih. Zbog toga i postoji mogućnost.

Meldonijum je dozvoljen u Rusiji, Letoniji, Ukrajini, Moldaviji, Belorusiji... Međutim, WADA tvrdi da neki sportisti koriste ovaj lek kako bi povećali svoje performanse.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track