KARATE NA OI 2020: Ostvaruje se san svakog karatiste!
Foto: Marina Lopičić

Karate u olimpijskoj porodici od Tokija 2020.

KARATE NA OI 2020: Ostvaruje se san svakog karatiste!

Ostali sportovi -

Kapiten srpske reprezentacije Slobodan Bitević ističe da će se ostvariti ono o čemu je maštao od najmlađih dana, a želi jednu od retkih titula koje mu nedostaju u kolekciji

Iako važi za jedan od najrasprostranjenijih sportova, karate dosad nije bio deo olimpijske familije. Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine zato će biti upisane zlatnim slovima u istoriji ove popularne borilačke veštine jer će se karate prvi put naći na najprestižnijem sportskom takmičenju na svetu.Jedan od najboljih sagovornika na temu karatea na Olimpijskim igrama svakako je Slobodan Bitević, naš karatista koji se može pohvaliti brojnim medaljama s najvećih svetskih takmičenja i koji nam je objasnio kako doživljava mogućnost da nastupi na OI.

Stepenik po stepenik do Japana... Slo­bo­dan Bi­te­vić
Stepenik po stepenik do Japana... Slo­bo­dan Bi­te­vić

Kruna karijere- Ovo je pre svega velika čast i privilegija za sve nas karatiste. Dosanjali smo naš san da karate kao najmasovniji borilački sport kod nas i u svetu bude uvršten u olimpijsku porodicu. Za mene lično ovo je nešto o čemu sam maštao još kao dete, jedina titula koju nisam osvojio u dosadašnjoj karijeri i o kojoj maštam svakog dana i treniram zbog toga. Sada imam tu čast da se prvo izborim na kvalifikacionim turnirima za put u Tokio, a posle i svim snagama da se okitim nekom od medalja jer sam sve podredio tome - kaže Bitević i dodaje:- Ovo je nešto za šta živim svaki dan. Treniram i sanjam. Olimpijske igre u Tokiju će, nadam se, biti kruna moje karijere i sve sam podredio toj 2020. godini. Iako ima još četiri godine do tada pripreme sam već počeo i s nestrpljenjem očekujem svako naredno takmičenje, jer je to stepenica bliže Tokiju.Sjajna generacijaBitević ističe da će biti izuzetno teško izboriti plasman na Igre u Tokiju, ali ne krije da ima jednu želju i viziju tog takmičenja.- Nadam se da će nas iz Srbije biti što više tamo, ali realno je da bismo sa četiri putnika za Tokio bili presrećni i zadovoljni. Imamo fantastičnu generaciju mlađih takmičarki i takmičara koji su već pokazali da će biti ozbiljni kandidati za Tokio. Meni je, kao kapitenu reprezentacije, velika čast da budem vođa ove generacije i da svi zajedno pokušamo da ostvarimo što više normi, a verujem i siguran sam da možemo do medalja u Tokiju.

IskustvoU BAKUU KAO NA OISlobodan Bitević učestvovao je na prvim Evropskim igrama koje su prošle godine održane u Bakuu. To iskustvo moglo bi da mu bude od velike koristi.- Takmičenje u Bakuu za mene je nešto posebno. Ogromno iskustvo nosim odatle i znam kakav me pritisak očekuje na najvećem takmičenju. Osećao sam se kao na Olimpijskim igrama i taj doživljaj se ne može opisati rečima.

Poruka najmlađimaOVO JE SPORT KOJI FORMIRA LIČNOSTZbog čega bi deca trebalo da izaberu karate pre nego neki drugi sport?Karate je plemenit borilački sport koji omugućava detetu pravilan psihofizički razvoj, sticanje radnih navika, poštovanje protivnika, koji će mu kasnije i te kako značiti u životu.Karate je takođe izuzetan sport jer vas, pored profesionalnih rezultata, tera da se i akademski obrazujete i u potpunosti formirate svoju ličnost.

RANGIRANJE10. kyu - beli pojas9. kyu - prvi žuti pojas8. kyu - drugi žuti pojas7. kyu - prvi crveni pojas6. kyu - drugi crveni pojas5. kyu - prvi zeleni pojas4. kyu - drugi zeleni pojas3. kyu - prvi plavi pojas2. kyu - drugi plavi pojas1. kyu - braon pojasI DAN - crni pojas

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track