Bah: Doživotna zabrana za Ruse zbog dopinga
Foto: Reuters

Pregledati sve uzorke

Bah: Doživotna zabrana za Ruse zbog dopinga

Ostali sportovi -

Izveštaj Meklarena donosi podatke o dopingu više od hiljadu sportista u sistemskoj prevari koja je trajala od 2011. do 2015. godine

Dosta je Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta ocenio da je izveštaj o organizovanom dopingu pokazatelj napada na integritet sportaNakon najnovijih, zaprepašćujućih izveštaja profesora Ričarda Meklarena o organizovanom dopingu sportista iz Rusije, svoj stav izneo je predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah. A njegova reakcija neće se svideti nijednom „prljavom“ sportisti.- Ovaj izveštaj je pokazatelj fundamentalnog napada na integritet sporta. Svakom sportisti ili zavničniku koji je umešan u sofisticiran manipulativni sistem treba doživotno zabraniti da učestvuje na Olimpijskim igrama - rekao je prvi čovek svetskog olimpijskog pokreta.

Poslednji izveštaj Meklarena, koji je radio za Svetsku antidoping agenciju (WADA), donosi podatke o dopingu više od hiljadu sportista u sistemskoj prevari koja je trajala od 2011. do 2015. godine, a Bah najavljuje da će MOK u saradnji s Meklarenom pregledati sve uzorke ruskih sportista sa Zimskih olimpijskih igara 2014. u Sočiju. Predsednik MOK poručio je da će Disciplinskoj komisiji, koja testira uzorke sa OI u Londonu 2012. godine, biti produžen mandat.

Teraju po svomŠLJAHTIN OSTAO PREDSEDNIKIako je Atletski savet Rusije suspendovan pod njegovom komandom, Dmitrij Šljahtin ponovo je izabran za predsednika ovog tela.Do novog mandata Šljahtin je došao pošto je za njega glasalo 36 delegata, dok je za protivkandidata Andreja Siljnova, inače olimpijskog šampiona u skoku uvis, glasalo petoro manje. Treći kandidat bila je legendarna Jelena Isinbajeva, ali se ona povukla dan pre izbora jer ne bi mogla da uskladi ovu funkciju s poslom u MOK i Andtidoping agenciji Rusije.

E.K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track