(VIDEO) BRAZILSKI DŽIU DŽICU: Pogledajte umetnost samoodbrane u parteru
Foto: Konstantin Radulović

Predstavljamo

(VIDEO) BRAZILSKI DŽIU DŽICU: Pogledajte umetnost samoodbrane u parteru

Ostali sportovi -

Parterska borba, mešavina izvornog džudoa, rvanja i realne samodobrane, poznata pod nazivom brazilski džiu džicu, dobija sve više poklonika i u Srbiji

Iako mnogi ovakav način borbe vezuju isključivo za MMA (mešovite borilačke veštine), istina je da ovaj vid vežbanja u našoj zemlji samostalno postoji već punih 17 godina, ali na žalost, za to vreme, nije uspeo dovoljno da se omasovi,mada se u poslednje vreme i ta slika polako menja.

- Brazilski džiu džicu je proistekao iz džudoa, koji nije bio nalik ovom današnjem, već daleko borbeniji i bliži realnoj borbi. Razlog nastanka je potreba za unapređenjem, kako bi se savladao protivnik koji je snažniji od vas. Od starta je suština bila što efektivnije iskorišćavanje čovekove mase i što efektnija završnica meča. Ljudima se to svidelo, počeli su da se definišu jasna pravila, kako bi ljudi mogli da se takmiče i izbegnu eventualne povrede, pa je došlo i do formiranja klubova - kaže trener brazilskog džiu džicua Danijel Brajčić i nastavlja:

- Što se tiče Srbije, džiu džicu je kod nas stigao 2000. godine i na žalost, njegovo razvijanje ide veoma sporo. Trenutno imamo oko pedesetak klubova i ne više od 2.000-3.000 vežbača, ne postoji liga, niti nacionalni savez, ali ne odustajemo i želimo da promovišemo ovaj vid borbe.

Prema Brajčićevim rečima, plan razvoja džiu džice u Srbiji se bazira na upoznavanju dece s ovim sportom, zbog čega je i pokrenuta akcija "džiu džicu za svakoga".

- Osnovna ideja je da brazilski džiu džicu približimo mladima, odnosno deci. Upravo zbog toga, pojedini klubovi su pokrenuli akciju da deca i odrasli treniraju zajedno. Roditelji koji dovedu decu na trening obično se dosađuju i pružili smo im mogućnost da vežbaju pored njih. Naravno, ne bukvalno, jer su deca na jednoj strani sale, a odrasli na drugoj, ali su tu jedni pored drugih i to se pokazalo kao prava stvar. Deca su najvredniji deo ovog sporta i zato smo pokrenuli akciju "džidžicu za svakoga" u okviru koje posećujemo beogradske škole i pokušavamo da približimo ovaj vid samoodbrane deci. Takođe, u toku je izrada plana projekta za rad s decom s posebnim potrebama, a u oktobru ćemo održati takmičenje, na kojem je prošle godine bili oko 200 mališana.

I za kraj, Danijel Brajčić ističe da među vežbačima ovog sporta ima i javnih ličnosti, kao i bivših istaknutih sportista.

- Veliki broj poznatih ličnosti u svetu trenira ovaj vid borbe, a kod nas s ponosom mogu reći da su to Petar Strugar i Igor Rakočević, koji jako dobro napreduje i ima ljubičasti pojas - kaže Brajčić.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kikbokser izbegao siguran nokaut potezom iz Matriksa!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track