BESPLATNO NA ADU: Juriš na nove medalje u veslanju
Foto: Veslački Savez Srbije

Sve spremno za Svetski kup

BESPLATNO NA ADU: Juriš na nove medalje u veslanju

Ostali sportovi -

Narednih dana Beograd će biti domaćin najboljim svetskim veslačima, a visok plasman očekuju i srpski takmičari.

Sve je spremno za Svetski kup u veslanju koji će se održati na Adi Ciganliji od 5. do 7. maja.

- Veslački savez Srbije ima veliko iskustvo sa organizacijom velikih takmičenja na našoj prelepoj Regatnoj stazi na Savskom jezeru. I ovoga puta ništa nismo prepustili slučaju. Na vreme smo krenuli sa ispunjavanjem svih organizacionih zadataka i potpuno spremno dočekujemo start prvih trka. Ovu priliku koristim da se najsrdačnije zahvalim Ministarstvu omladine i sporta Republike Srbije, koje je snažno podržalo organizaciju ovog takmičenja. Takođe, zahvaljujem se na velikoj podršci Gradu Beogradu i Javno-komunalnom preduzeću "Ada Ciganlija", kao i svim članovima Organizacionog komiteta i volonterima koji su dali i daće nemerljiv doprinos da se i ovoga puta kao domaćini pokažemo u najlepšem svetlu - istakao je direktor Organizacionog komiteta i generalni sekretar Veslačkog saveza Srbije Nebojša Jevremović.

Miloš Vasić i Nenad Beđik foto: Veslački savez Srbije
Miloš Vasić i Nenad Beđik foto: Veslački savez Srbije

Svetski kup u Beogradu, takođe, biće prvo veliko okupljanje svetske veslačke elite u ovoj sezoni, prvoj u novom olimpijskom ciklusu koji se završava Igrama u Tokiju 2020. Pripreme za ovaj događaj počele su čim je naš glavni grad dobio organizaciju ovog takmičenja.

- Posle Svetskog kupa 2012. i Evropskog prvenstva 2014. domaća publika imaće ponovo priliku da vidi neke od najboljih veslača i veslačica današnjice što bi trebalo da bude sasvim dovoljna pozivnica za sve ljubitelje veslanja i sporta uopšte da dođu na Adu Cigalniju u što većem broju. Ponosni smo na činjenicu da će se na Savskom jezeru ogledati mnogobrojni osvajači medalja i učesnici prošlogodišnjih Olimpijskih igara. Velika Britanija, najuspešnija veslačka nacija u Riju, došla je u Beograd sa čak 17 reprezentativaca, koliko će imati i Holandija. Britance predvode osvajači zlatne medalje u četvercu bez kormilara Muhamed Šihi, olimpijski pobednik u osmercu Vilijam Sač i olimpijska vicešamionka u dubl skulu Viktorija Tornlej. U Beogradu će veslati i braća O'Donovan iz Republike Irske, koji su u lakom dubl skulu u Riju osvojili srebro, zatim Hrvati Damir Martin, olimpijski viceprvak u skifu i Martin Sinković, olimpijski pobednik u dubl skulu, Litvanka Milda Valciukaite, osvajačica olimpijske bronze u dubl sklu, Austrijanka Magdalena Lobnig, olimpijska finaliskinja u skifu... Pored takmičara i takmičarki ugostićemo i najviše zvaničnike nacionalnih saveza i Svetske veslačke federacije - kazao je Jevremović.

Boje naše zemlje na prvom Svetskom kupu braniće desetorica reprezentativaca. U dvojcu bez kormilara veslače Miloš Vasić i Nenad Beđik, u skifu Marko Marko Marjanović, u skifu za lake veslače Miloš Stanojević, u dubl skulu za lake veslače Petar Jovanović i Marko Jošić, a u četvercu bez kormilara Aleksandar Beđik, Igor Lucić, Igor Đerić i Damjan Lazić.

- Svi naši reprezentativci maksimalno su spremni da se u najboljem svetlu predstave pred domaćom publikom. Ovo takmičenje će stručnom štabu reprezentacije poslužiti i kao odličan skener pred Evropsko prvenstvo za seniore koje se kroz tri nedelje održava u Češkoj - zaključio je Jevremović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track