Trijmf Alonsa za prekid istorijskog niza
Foto: REUTERS

Formula 1 - Velika nagrada Evrope

Trijmf Alonsa za prekid istorijskog niza

Ostali sportovi -
Španac je postao prvi dvostruki pobednik ove sezone

Vozač Ferarija Španac Fernando Alonso pobednik je trke za Veliku nagradu Evrope koja se vozila na stazi u Valensiji. Alonso je trijumfovao ispred vozača Lotusa Kimija Raikonena i vozača Mercedesa, Mihaela Šumahera.Najveći favorit za pobedu Nemac Sebastijan Fetel morao je zbog kvara na bolidu da odustane u 34. krugu.

Španac je tako prekinuo istorijski niz različitih pobednika na prvih sedam trka i postao prvi dvostruki pobednik ove sezone, trijumfom u vremenu od 1:44:16.649 sata.Ovogodišnja trka na ulicama Valensija bila je ubedljivo najuzbudljivija od debija te staze u kalendaru Formule 1 pre četiri godine. Iako je do polovine trke izgledalo da će kao prvi kroz cilj proći aktuelni šampion Sebastijan Fetel, pošto je do tada u potpunosti dominirao, Alonso je na kraju bio taj koji je sasvim zasluženo slavio.

Fetel je imao veliku prednost sve dok na stazu nije izašlo bezbednosno vozilo polovinom trke, posle kontakta vozača ekipe Toro Roso Žan-Erika Vernja i Heikija Kovalainena u Katerhemu. Tada je ona postala minimalna, a po nastavku trke mladi Nemac se samo parkirao uz stazu zbog kvara. Alonso, koji je startovao kao 11. i do tada se probio na drugo mesto, a potom je nasledio vođstvo, koje je zadržao do kraja. Španca su od tada jurili Luis Hamilton u Meklarenu i Raikonen, ali nisu uspeli da mu priprete, dok se između njih dvojice vodila velika borba. Finac je iz nje izašao kao pobednik, dok je u poslednjih nekoliko krugova Britanac imao velike probleme sa pneumaticima, pa ga je sustigao Pastor Maldonado u Vilijamsu, a potom i izbacio sa staze, i omogućio Šumaheru da nasledi mesto na podijumu.

Legendarnom šampionu to je prvi podijum još od 2006. godine, kada je branio boje Ferarija, i to posle starta sa 12. pozicije. Pored trojice vozača koji su se našli na podijumu, za junaka trke može da se proglasi i Mark Veber, koji je bio 19. na startu, a kroz cilj je prošao kao četvrti. Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se Velikom nagradom Britanije na stazi „Silverston“ 8. juna.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track