Palestinac se sprema za Olimpijske igre

Isotrijski usepeh

Palestinac se sprema za Olimpijske igre

Ostali sportovi -
Dvadesetosmogodišnji džudista Maher Abu Rmeileh će predstavljati Palestinsku teritoriju na predstojećim Olimpijskim igrama

Prvi put u istoriji, jedan palestinski sportsita učestvovaće na Olimpijskim igrama na osnovu ispunjene norme, jer je vizu za London izborio dvadesetosmogodišnji džudista Maher Abu Rmeileh koji će predstavljati Palestinsku teritoriju na predstojećim Olimpijskim igrama koje počinju 27. jula.

On je napravio istorijski podvig i postao prvi Palestinac koji se kvalifikovao za Olimpijske igre na nedavno održanom turniru u Japanu.Abu Rmeileh, koji se takmiči u kategoriji do 73 kilograma, nosiće i zastavu na otvaranju Igara 27. jula.

"Osećam se sjajno. Veoma sam srećan što sam prvi Palestinac koji se kvalifikovao za Olimpijske igre", istakao je on.

Palestinci su se takmičili na prethodnim Igrama, ali samo zahvaljujući pozivnici Međunarodnog olimpijskog komiteta, koji je dodeljivao kvote nacionalnim olimpijskim komitetima čiji sportisti nisu ispunili norme.Na osnovu ovog pravila, još četvoro olimpijaca iz Palestine učestvovaće na Igrama u Londonu. Abu Rmeileh naglašava da je oduvek smatrao da je plasman na Igre nemoguć san. Ali posle plasmana, ističe ovaj džudista, ništa nije nemoguće. Abu Rmeilah je džudista već 20 godina, a veštine je učio od svog oca, nekadašnjeg džudiste, piše Dojče Vele.

"Moji roditelji vole sport i porodica Abu Rmeliah je dobro poznata u palestinskim krugovima. Postoji mnogo sportista među njima, uključujući moje stričeve i braću", istakao je on. Ovaj uporni džudista pomaže porodici u prodavnici marama, a trenira u zastarelom objektu u Istočnom Jerusalimu, koji se noću iznajmljuje za svadbe.

"Otvaram radnju ujutru i oko pet, šest popodne odlazim da treniram", istakao je Abu Rmeileh i naglasio da ga otac ohrabruje da trenira u ime Palestine. Na samo deset minuta vožnje od mesta gde trenira je moderni trening centar u kojem treniraju izraelski džudisti.

Džudo je jedan od najtrofejnijih sportova u Izraelu, jer su džudisti osvojili tri olimpijske medalje. Uprkos tome što mu je taj objekat blizu, Abu Rmeileh nikada tamo nije trenirao, niti se takmičio protiv izraelskih džudista.

Njegov trener Ijad Halabi je istakao da su Izraelci puno puta pokušavali da organizuju zajednička takmičenja, ali je to uvek odbijano.

"Ne mogu da tražim od palestinskih dečaka da se takmiče protiv izraelskih, dok su njihovi očevi u zatvorima, a kuće srušene", izjavio je Halabi.

Od 1996. godine, kada su se prvi put pojavili na Igrama, 10 Palestinaca je učestvovalo na najvećoj svetskoj sportskoj manifestaciji.

Trkači Baha al-Fara i Vorud Maslaha i plivači Sabin Hazbun i Ahmed Džabrel priključiće se Abu Rmeilehu u Londonu.

"Daću sve od sebe i uložiću svu snagu da nešto postignem. Ne idem tamo samo zbog časti, već da pobedim u ime Palestine", zaključio je Abu Rmeileh.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track