Najnovije vesti

SPORTSKA DIPLOMATIJA: Naučni skup o pravima sportista u Beogradu
Foto: Privatna arhiva

KOnferencija i okrugli sto

SPORTSKA DIPLOMATIJA: Naučni skup o pravima sportista u Beogradu

Ostali sportovi

Međunarodna naučna konferencija "Sport, zdravlje, životna sredina", peta po redu, u organizaciji Fakulteta za sport Univerziteta "Union - Nikola Tesla" biće održana u Beogradu 6. i 7. decembra.

Ovaj naučni skup okupiće dekane srodnih fakulteta iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Bugarske, Poljske i Rusije, predstavnike nacionalnih granskih sportskih saveza, a tom prilikom biće prezentovano 40 naučnih radova iz različitih oblasti sporta.

U sklopu ove naučne konferencije biće organizovan i okrugli sto sa temom "Ljudska prava - prava sportista" i panel diskusija o sportskoj diplomatiji kojima će prisustvovati predstavnici Ministarstva omladine i sporta, Olimpijskog komiteta Srbije i Sportskog saveza Srbije:

- Otvorićemo izuzetno zanimljive teme sa veoma kompetentnim učesnicima - kaže prodekan Fakulteta za sport doc. dr Dragan Atanasov, ujedno i direktor Džudo saveza Srbije i dodaje:

- Imaćemo tu čast da ugostimo Snežanu Samardžić Marković, generalnu direktorku Direktorata za demokratiju Saveta Evrope kao i Žana Grasiju potpredsednika Evropske atletske federacije. Među panelistima će uz moju malenkost biti još Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Nenad Vuković, predsednik Udruženja lobista Srbije i doc. dr Uroš Mitrović, mladi profesor sa Fakulteta za sport. Zanimljivo je da je Savet evrope izabrao baš Fakultet za sport da prvi put pokrene ove teme i zato i ne čudi što su srodni fakulteti iz čitavog regiona izrazili želju za učešćem - konstatovao je Atanasov.

Polje sportske diplomatije je izuzetno široko, ali i važno naročito u poslednje vreme kada je Srbija u pitanju:

- Dotaći ćemo se aktuelne situacije i odnosa prema sportistima takozvanog Kosova, ali i važnosti sportske diplomatije, odnosno lobiranja u procesima dobijanja organizacije velikih sportskih takmičenja. Kada su sportisti u pitanju, osim o rezultatima koje postižu, uglavnom se govori o svotama novca koje zarađuju, ali skoro nikada o njihovim pravima i poteškoćama da ih ostvare. Takođe, dolazak dekana srodnih fakulteta iz osam evropskih država iskoristićemo i za pokretanje inicijative za osnivanjem svojevrsnog udruženja koje će nam omogućiti prisniju saradnju, razmenu znanja i realizaciju raznih projekata, a sve sa ciljem unapređenja sporta u našim zemljama - zaključio je Atanasov.

Kurir sport Foto: Privatna arhiva

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...