Andrija Zlatić osvojio bronzanu medalju
Foto: REUTERS

Olimpijske igre

Andrija Zlatić osvojio bronzanu medalju

Ostali sportovi -
Zlatić je takmičenje u finalu završio sa 685,2 poena, iza Jongoh Jina iz Severne Koreje koji je osvojio zlatnu i Italijana Luke Teskonija koji je došao do srebrne medalje
1 / 4 Foto: Dado Đilas

LONDON - Srpski strelac Andrija Zlatić osvojio je danas bronzanu medalju u disciplini vazdušni pištolj na 10 metara na Olimpijskim igrama u Londonu.

Zlatić je takmičenje u finalu završio sa 685,2 poena, iza Jongoh Jina iz Severne Koreje koji je osvojio zlatnu i Italijana Luke Teskonija koji je došao do srebrne medalje.

Ovo je 34-godišnjem Zlatiću prva medalja na Olimpijskim igrama.

Zlatić je ušao sa 585 pogođenih krugova u kvalifikacijama i u finalu je ostvario još 100,2 poena.Pobednik Jin je takmičenje završio ubedljivim trijumfom sa 688,2 poena, dok je drugoplasirani Teskoni imao 685,8, što je 0,6 više od srpskog predstavnika.

Srbiju je u ovoj disciplini predstavljao i Damir Mikec, koji je kvalifikacije završio na 17. mestu i nije uspeo da se plasira među osam najboljih.

Zlatićeva bronza je ukupno 99. medalja koju je Srbija osvojila na Olimpijskim igrama.

Zlatić: Odličan poslednji metakOsvajač prve medalje za Srbiju na Olimpijskim igrama u Londonu, strelac Andrija Zlatić rekao je danas da je u finalu gađajanja pištoljem, posle neočekivanog starta, uspeo da se vrati u igru i poslednjim hicem dođe do bronze.

"Uspeo sam nekako da se povratim, da izvučem neki povoljan rezultat. Poslednji metak sam video krajičkom oka i znao sam da je glavni konkurent loše opalio, tako da sam skinuo veliki pritisak. Na kraju sam dobro opalio i izašao sa takmičenja kao osvajač bronze", rekao je Zlatić posle ceremonije dodele medalja.

Zlatić je uvek gađao među poslednjima, jer kako je objasnio, "ne voli da sluša druge kako opaljuju".

Zlatić je istakao i da mu nisu smetali galama i navijanje sa tribina.

"Nije mi mnogo smetalo, pošto imam iskustvo sa Bundesligom gde je buka mnogo veća", kazao je on.Reprezentativac Srbije dodao je da je imao šansu i za osvajanje srebrne medalje.

"Šansa je postojala, ali streljaštvo je takav, nepredvidljiv sport. Ne možete da računate ni na šta", izjavio je Zlatić.

On je dodao da još nije ni svestan uspeha koji je napravio i poželeo da ova medalja bude podstrek svim ostalim srpski sportistima na OI.

Marić čestitala Zlatiću osvajanje bronze

Ministarka omladine i sporta Alisa Marić čestitala je strelcu Andriji Zlatiću osvajanje bronzane medalje na Olimpijskim igrama u Londonu.

"Olimpijski sportovi imaju posebno mesto u Strategiji razvoja sporta u Srbiji. Naša zemlja odavno nije imala ovoliko predstavnika na Olimpijadi, što je rezultat zajedničkih napora Olimpijskog komiteta Srbije i Ministarstva omladine i sporta. Svaka medalja osvojena u ovoj konkurenciji ima veliki značaj za budućnost našeg sporta i naše države. Od srca čestitam osvajanje bronzane medalje Andriji Zlatiću na Igrama u Londonu i nadam se nastavku pobedničkog niza na ovom takmičenju", stoji u čestitki ministarke Marić.

Dačić čestitao Streljačkom savezu medalju

Predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić čestitao je Streljačkom savezu osvajanje prve medalje na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine.

"Najsrdačnije čestitke za prvu osvojenu medalju na Olimpijskim igrama u Londonu. Verujem da će i drugi naši takmičari stajati na pobedničkom postolju", navodi se u čestitki premijera Srbije.

Divac: Čestitke Zlatiću, na pravom smo putuPredsednik Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac čestitao je Andriji Zlatiću osvajanje bronzane medalje na Olimpijskim igrama u Londonu i kazao je da je cela ekipa na pravom putu.

"Mislim da smo na pravom putu da osvajamo medalje, da napavimo prave rezultate ovde. To je Zlatić ovde pokazao. Čestitke od svih nas iz Olimpijskog komiteta i hvala mu na tome", rekao je Divac.

Srbija sada ima ukupno 99 medalja od 1912. godine, kada je prvi put nastupila na Igrama, a cilj je da se osvoji 100.

"Prvi korak je napravljen. Ne znam ko će osvojiti 100. Neka bude ponovo Zlatić, pokazao je da ima potencijala, a strelci da su pravi tim. Vrlo je moguće da neko od njih sutra dođe do stote medalje", rekao je Divac.

Predsednik OKS kazao je da je zadovoljan prvim danom takmičenja, koji još nije završen.

"Nije moglo bolje - prvi dan medalja. Žao mi je što Viktor Troicki i Jelena Janković nisu prošli dalje. Odbojkašice sam gledao, prvi set su odigrale fenomenalno, a onda su stale. Ali, razumljivo je, jer su stvarno imale mnogo problema i uspeh je što su uopšte došle posle svih nesreća sa povredama. Neka se odmaraju, pa ćemo videti", rekao je Divac.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track