KRALJICA SPORTOVA STIŽE U LOZNICU: Gradi se moderan atletski stadion
Foto: T. Ilić

Uz podršku Srpskog atletskog saveza

KRALJICA SPORTOVA STIŽE U LOZNICU: Gradi se moderan atletski stadion

Ostali sportovi -

Loznica će biti prvi grad u ovom delu Srbije koji će dobiti moderan atletski objekat, a on će ispunjavati sve uslove za organizaciju domaćih i međunarodnih sportskih događaja, rekao je Slobodan Branković, direktor Srpskog atletskog saveza (SAS), koji je projekat budućeg atletskog stadiona u gradskoj upravi uručio gradonačelniku Vidoju Petroviću.

- Projekat atletskog stadiona je poklon SAS-a Loznici, grad dobija moderan sportski objekat koji će ispunjavati uslove za organizaciju atletskih takmičenja, a cilj je da dobije sertifikat svetske atletike i da može, osim nacionalnih šampionata, biti i domaćin međunarodnih atletskih mitinga. Ovaj deo Srbije, Valjevo, Šabac, Loznica, nema nijednu atletsku stazu. Hteli smo to da uradimo, a ovaj grad prvi je izašao u susret našoj ideji. Za nas u savezu izuzetno je važno je što će stadion moći da koriste deca, predškolske i školske ustanove, rekreativci i svi vrhunski sportisti Loznice. Atletika je kraljica i osnov svih sportova. Važno je i što je objekat vrlo isplativ i ovo je preventivno ulaganje u zdravlje naše nacije. Grad već ima atletski klub i biće sigurno masoviji kada dobiju uslove za rad. Loznica će u perspektivi postati i grad atletike, ispunjavati sve uslove za razvoj vrhunskog sporta, bavljene sportskim turizmom i po pitanju atletike biće na evropskoj i svetskoj mapi– kazao je Branković.

Prema njegovim rečima ’’mi smo trenutno najveće atletsko gradilište na svetu’’, kako je istakao, završen je novi atletski objekat u Čačku, za dve nedelje će biti gotov i stadion u Kraljevu, a za mesec dana i atletska staza u Smederevu što samo govori koliko država ulaže u zdravlje.

foto: T. Ilić

Branković je dodao i da će pored međunarodnog atletskog mitinga, koji bi promovisao Loznicu i Srbiju u svetu,u budućem objektu mogli biti organizovani i kampovi za najmlađe kao i pripreme za vrhunske takmičare.

Gradonačelnik Petrović podsetio da je Loznica grad sporta, a danas je, kada je u pitanju obezbeđenje sportske infrastrukture, napravila još jedan značajan iskorak. Podsetio je da će ovde biti građen fudbalski stadion po standardu UEFA 4, u planu je da bude urađen i zatvoren bazen, a već u tom delu grada postoje hala ’’Lagator’’, otvoreno kupalište, teretana na otvorenom i park sa trim stazama.

- Atletski stadion je nedostajao celoj zapadnoj Srbiji. Ostaje nam uradimo sve što prethodi tenderu za izbor izvođača, da se obave geomehanička ispitivanja terena, dobiju lokacijski uslovi. Ovaj sportski objekat biće rađen u tri faze, u prve dve bez tribina koje su planirane u trećoj. Voljni smo da radovi krenu ove godine, a mislim da je realno da za godinu i po dana imamo urađen stadion, bez tribina, i upotrebnu dozvolu. Njegova vrednost, bez tribina, je negde stotinak miliona dinara – kaže Petrović.

Atletski stadion biće sagrađen odmah iza SC ’’Lagator’’ i otvorenog kupališta, imaće osam atletskih staza, bacališta kugle, kladiva i koplja, mesta za skok u dalj, u vis, i sve ostalo što sadrže ovakvi objekti. Zauzimaće oko hektara i po, odnosno dva sa ograđenim prostorom.

T.Ilić / Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track