KAD ČE GEVARA KIBICUJE SRBINA: Čuveni revolucionar obožavao našeg igrača! FOTO
Foto: Profimedia

Majstor za sva vremena

KAD ČE GEVARA KIBICUJE SRBINA: Čuveni revolucionar obožavao našeg igrača! FOTO

Ostali sportovi -

Za legendarnog srpskog šahovskog velemajstora Svetozara Gligorića moglo bi se reći da je bio Đoković pre Đokovića.

Rado viđen u krugovima tadašnjeg džet-seta, svetski priznat i poznat genije iz Beograda, bio je jedan od najpriznatijih teoretičara šaha na planeti, a njegove knjige prevođene su na mnoge jezike i imale su ogromne tiraže.

Gligorić je u periodu između 1950. i 1982. godine osvojio čak 12 olimpijskih medalja za Jugoslaviju - zlatnu, šest srebrnih i pet bronzanih, a bio je pobednik mnogobrojnih jakih turnira u svetu. Vrhunac karijere dosegao je 1971, kada je ostvario najbolji lični rankig na svetskoj listi.

Obožavale su ga mnoge poznate ličnosti, a najpoznatija fotografija Svetozara Gligorića datira iz polovine 60-tih godina na kojoj se vidi kako njegovu partiju "kibicuje" čuveni revolucionar Če Gevara. Bilo je to na jednom od turnira na Kubi.

Če je važio za pasioniranog ljubitelja šaha, kada je postao ministar u vladi Kube i direktor Nacionlne banke organizovao je najplaćeniji šahovski turnir na svetu Kapablanka memorijal, kao i Šahovsku olimpijadu 1966. u Havani. Fotografija kako posmatra partiju srpskog velemajstora nastala je upravo 1962. na Kapablanka memorijalu.

Če Gevara je obožavao da igra simultanke sa slavnim šahistima poput Korčnoja, a u takvim egizibicijama učestvovali su Čerčil, Hruščov, Kastro...

P. G.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track