Milica Mandić za prvo zlato posle 12 godina

Srbija na Igrama

Milica Mandić za prvo zlato posle 12 godina

Ostali sportovi -
Naša zemlja je u Londonu osvojila četiri medalje, a ostaće upamćeni nastupi Milice mandić, Ivane Maksimović, Andrije Zlatića i vatwerpolista

Srpski sport na Olimpijskim igrama u Londonu dobio je dve nove heroine, zlatnu tekvondistkinju Milicu Mandić i Ivanu Maksimović, olimpijsku vicešampionku u streljaštvu.Mandićeva je, pretposlednjeg dana Igara, oduševila javnost u Srbiji, a u finalu je imala fantastičnu borbu protiv Francuskinje An Karolin Graf. Malo ko je u Srbiji do juče znao pravila tekvondoa, ali sada će, bez sumnje, kao u prošlosti kada su bili u pitanju odbojka i tenis, više mališana početi da trenira ovu korejsku borilačku veštinu.

Zanimljivo je da je ovo prva zlatna medalja za našu zemlju posle 12. godina i trijumfa odbojkaša u Sidneju. Ako posmatramo pojedinačne sportove, Srbija se zlatom okitila četiri godine ranije, kada je najsjajniju medalju donela strelkinja Aleksandra Ivošev.

Druga nova miljenica nacije, Ivana Maksimović "upucala" je srebro u disciplini vazdušna puška trostav i tako nastavila svetlu porodičnu tradiciju i put koji je trasirao njen otac i bivši reprezentativac Goran Maksimović. Ova medalja dodatno je dobila na značaju, jer je predstavljala 100. odličje za Srbiju na Igrama.

Očekivanja su ispunili i vaterpolisti, koji su u duelu za treće mesto, posle velike drame i čudnog sudijskog kriterijuma, pobedili Crnu Goru sa 12:11.Njima uz rame stao je strelac Andrija Zlatić, koji je došao do bronzane medalje u gađanju vazdušnim pištoljem, a izmakla mu je ista medalja u disciplini malokalibarski pištolj.Ukupan bilans Srbije u Londonu su ove četiri medalje, a naša zemlja podelila je u ukupnom bilansu odličja 42. mesto sa Slovenijom. Srbija je u London poslala ukupno 115 sportista u 15 sportova.Malo je nedostajalo i Zorani Arunović da osvoji medalju u gađanju pištoljem, ali je na kraju morala da se zadovolji četvrtim mestom.Na korak od medalje u Londonu bili su teniser Novak Đoković i plivač Milorad Čavić. Đokovića je u polufinalu zaustavio raspoloženi Endi Marej, a potom je srpski teniser u duelu za treće mesto izgubio od Huana Martina del Potra.

Dugo najavljivani plivački obračun Čavića i Majkla Felpsa na 100 metara leptir ipak je pripao Amerikancu, dok je Čavić u samoj završnici finalne trke izgubio bronzu. Ipak, na srpskoj, ali i svetskoj, plivačkoj sceni pojavio se ultratalentovani Velimir Stjepanović, koji je osvajanjem šestog mesta na 200 metara leptir najavio odlične rezultate u budućnosti.Nekadašnja svetska prvakinja Nađa Higl nije zabeležila značajniji rezultat na 200 metara prsno.Neprijatna iznenađenja navijačima priredile su obe odbojkaške selekcije, kao i rukometaši. Nijedna od ove tri ekipe nije prošla grupnu fazu takmičenja. Odbojkašice su završile sa svih pet poraza, dok su odbojkaši i rukometaši imali po jednu pobedu. Rukometaši su savladali Južnu Koreju, dok su odbojkaši bili bolji od Tunisa.Kod atletičara, najbolji rezultat zabeležio je bacač kugle Asmir Kolašinac, koji je zauzeo sedmo mesto u finalu. Ivana Španović je u skoku u dalj stigla do finalnog takmičenja, ali je to došla do 11. pozicije.Emir Bekrić zaustavio se u polufinalu trke na 400 metara sa preponama, ali je usput postavio i novi državni rekord. dok je bacačica koplja Tatjana Jelača stala u kvalifikacijama.Dobre nastupe u Londonu imala je kajakaška reprezentacija Srbije. Marko Novaković je osvojio sedmo mesto u finalu na 200 metara, dok je na pet puta dužoj deonici Marko Tomićević bio 10. Sestre Nikola i Olivera Moldovan osvojile su osmo mesto u finalu trke dvoseda na 500 metara.Od dve veslačke posade, ni četverac, ni dvojac bez kormilara nije uspeo da se domogne A finala.Sportski veterani Srbije Jasna Šekarić i Dragutin Topić, iako imaju veliko olimpijsko iskustvo, nisu ostvarili zapaženije rezultate u streljaštvu i skoku u vis.Na ovim, kao i na prethodnim Igrama u Pekingu, veliki minus u srpskoj olimpijskoj selekciji predstavljao je izostanak košarkaške reprezentacije . Priliku za popravni, košarkaši, ali i i svi ostali srpski sportisti imaće za četiri godine u Rio de Žaneiru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track