STUPIO U ŠTRAJK GLAĐU I PREPOLOVIO SE: Bio u zatvoru, a sada daje na aukciju svoju zlatnu medalju kako bi pomogao zatvorenicima!
Foto: Reuters

hit

STUPIO U ŠTRAJK GLAĐU I PREPOLOVIO SE: Bio u zatvoru, a sada daje na aukciju svoju zlatnu medalju kako bi pomogao zatvorenicima!

Ostali sportovi -

Osvajač srebrne medalje u desetoboju na OI u Pekingu 2008. godine, Belorus Andrej Kraučanka (35) započeo je štrajk glađu kako bi podržao svoje zatvorene sunarodnike koji su protestovali protiv predsednika Aleksandra Lukašenka.

Belorusi su mesecima bili na ulici nakon predsedničkih izbora prošlog avgusta za koje protivnici kažu da su namešteni kako bi ponovo pobedio Aleksandar Lukašenko koji već 26 godina vodi ovu zemlju.

Kraučanka je nakratko zatvoren u novembru prošle godine i otpušten iz reprezentacije nakon što je potpisao otvoreno pismo tražeći nove izbore. Sada želi da skrene pažnju na one koji još uvek odslužuju kaznu.

Kako bi podržao one koji su iza rešetaka i pomogao njihovim porodicama, osvajač olimpijske medalje započeo je desetodnevni štrajk glađu i aukcijom prodaje svoju zlatnu medalju s Evropskog dvoranskog prvenstva 2011. godine.

"Imao sam unutrašnju potrebu da to učinim, jer represija ne jenjava", rekao je Kraučanka dodavši: "Samo se pojačava."

Aleksandar Lukašenko
foto: EPA

Kraučanka, koji je rekao da je u prva tri dana štrajka glađu smršao šest kilograma, osvojio je zlatnu medalju u sedmoboju na dvoranskom EP-u 2011, uprkos jakim bolovima zbog povrede Ahilove tetive.

"Tu medalju povezujem s patnjom, s boli. Ljudi u zatvoru pate, kao i ja kad sam osvojio medalju," dodao je.

Beloruski rekorder je propustio prvi rođendan svoje kćerke dok je bio u zatvoru, a sada želi da pomogne u oblikovanju "budućnosti Belorusije".

"To će se dogoditi onda kada ćemo bez straha moći da kažemo šta mislimo i niko vas zbog toga neće pritiskati, zatvoriti, otpustiti ili izbaciti iz reprezentacije."

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track