FERŠTAPEN POSLE VELIKE POBEDE U TRCI ZA VN FRANCUSKE: Isplatila se dobra strategija ekipe!
Foto: Profimedia

KONFERENCIJA

FERŠTAPEN POSLE VELIKE POBEDE U TRCI ZA VN FRANCUSKE: Isplatila se dobra strategija ekipe!

Ostali sportovi -

Vozač Red Bula Maks Verstapen rekao je da se strategija ekipe sa dva odlaska u boks u današnjoj trci Formule 1 za Veliku nagradu Francuske isplatila, a da je pobeda došla kao nagrada.

"Na kraju trke sam uživao. Na početku je bilo mnogo teško, zbog vetra smo u jednom krugu imali dobru ravnotežu, a zatim smo se u sledećem klizali svuda. Kada sam prvi put otišao u boks pritisklali su me na tvrdim gumama, ali smo se odlučili za dva zaustavljanja u boksu i na kraju se isplatilo. Morali smo naporno da radimo za to, ali nagradjeni smo", rekao je Verstapen posle trke.

On je danas pobedio na stazi "Pol Rikar", ostvario je 13. pobedu u karijeri, a treću u sezoni, posle čega je uvećao prednost nad aktuelnim šampionom iz Mercedesa Luisom Hamiltonom na 12 bodova u generalnom plasmanu.

"Tokom cele trke sam se borio sa Luisom i tako će biti do kraja sezone", naveo je holandski vozač.

Hamilton je obišao na startu Verstapena, ali je Holandjanin uspeo da ga pretekne prilikom odlaska u boks. Hamilton do kraja trke nije menjao gume, pa ga je krug i po pre kraja Verstapen obišao na svežijim gumama.

"Čestitam Maksu, obavio je sjajan posao, bili su jači tokom celog vikenda. S obzirom da smo imali tešku situaciju u petak, zaista sam zadovoljan današnjim rezultatom. Naravno, nismo pobedili i vodili smo, ali gume nisu izdržale do kraja i nažalost sam izgubio poziciju, ali trka je bila dobra", naveo je Hamilton.

Maks Ferštapen
foto: AP

Na kraju trke iz ekipe su mu rekli da je njihova krivica u vezi sa strategijom, koja je naljutila i drugog vozača Mercedesa Valterija Botsa, koji je u završnici ostao bez trećeg mesta, nakon što ga je obišao vozač Red Bula Serhio Peres.

"Moramo da nadjemo tempo. Danas smo u većini gubili na pravcima. Moramo ozbiljno da analiziramo i vidimo da li se radi o snazi. I dalje imamo dobar 'paket' i nisam siguran kako smo izgubili poziciju. Nismo znali kako će biti kod izlaska iz boksa. Ono što je iznenadjujuće je potrošnja prednje gume na početku trke. Oni su imali dobru strategiju i to im se isplatilo", naveo je sedmostruki svetski šampion.

"Maks je bio u velikoj prednosti i jedina opcija bila je da ostanem što duže i da se nadam da će gume izdržati", rekao je Hamilton.

Vozač Red Bula Serhio Peres pohvalio je strategiju ekipe.

"Bilo je važno da ostanem uz vodeće. Prvih pet, 10 krugova, nije bilo lako voziti zbog vetra. Kada su se poboljšali uslovi, bio sam bolji, izdržao duže na prvim gumama i mislim da se to isplatilo. Obavili smo sjajnu trku i imali smo sjajnu strategiju. Srećan sam što je Verstapen pobedio, osvojilo smo važne bodove za ekipu", naveo je Peres.

Naredna trka u šampionatu vozi se u nedelju u Austriji.

Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track