MANJE NEGO U RIJU: 15 svetskih lidera prisustvovaće otvaranju OI
Foto: Profimedia

OLIMPIJSKE IGRE

MANJE NEGO U RIJU: 15 svetskih lidera prisustvovaće otvaranju OI

Ostali sportovi -

Lideri 15 zemalja iz sveta i raznih međunarodnih organizacija biće na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Tokiju, izjavio je portparol japanske vlade, što je znatno manji broj u odnosu na isti događaj iz 2016. u Rio de Žaneiru.

Visoki zvaničnik vlade Kacunobu Kato rekao je na konferenciji za novinare da će takođe i 70 visokih zvaničnika iz sveta posetiti Japan, dok će broj VIP osoba koje će biti na ceremoniji u petak ostati nepoznanica do poslednjeg trenutka, prenela je agencija Kjodo.

Predsednik Francuske Emanuel Makron i premijer Mongolije Luvsanmsrai Ojun-Erdene će biti među liderima zemalja koji su najavili prisustvo u Tokiju, kao i prva dama SAD, Džil Bajden.

Džil Bajden, prva dama, SAD
foto: Printscreen Twitter/@FLOTUS

Visoki zvaničnik ministarstva spoljnih poslova Japana rekao je da je nedavni porast u broju obolelih naterao mnoge lidere da otkažu posetu Japanu.

Kato je nagovestio, posete lidera zemalja će dati priliku premijeru Japana Jošihideu Sugi "da izgradi lične odnose" kada je u pitanju diplomatija "u četiri oka", koja je obustavljena pandemijom korona virusa.

Većina događaja na Olimpijskim igrama, uključujući i ceremoniju otvaranja, biće bez gledalaca, jer je Tokio pod restriktivnim merama zbog kovida-19.

Tokio 2020, Tokio 2021, Olimpijske igre, Olimpijski Krugovi
foto: Profimedia

(Kurir sport/Tanjug/Kjodo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track