DETE EMIGRANTA, PRODAVAO SATOVE I NAOČARE NA ULICI, A SADA POSTAO ŠAMPION NBA: Janis Adetokumbo se upisao u besmrtne! VIDEO
Foto: Profimedia/Tviter

Šampion sa asfalta

DETE EMIGRANTA, PRODAVAO SATOVE I NAOČARE NA ULICI, A SADA POSTAO ŠAMPION NBA: Janis Adetokumbo se upisao u besmrtne! VIDEO

Košarka -

Košarkaši Milvokija posle 50 godina su postali šampioni NBA lige, a svakako najveće zasluge idu na račun grčkog košarkaša Janisa Adetokumba (26).

Grk je u šestoj utakmici upisao 50 poena i time doveo Bakse do ekstaze.

A put grškog košarkaša može da se opiše onom čuvenom frazom "od trnja do zvezda".

Janis je 2013. godine izabran od strane Milvokija kao 15. pik, ali ga niko nije uzimao za ozbiljno. Ipak, on je verovao jer je prošao težak život i naučio je da veruje u sebe.

Roditelji su se doselili u Grčku iz Nigerije 1993. godine, tri godine pre rođenja Janisa. Adetokumbo su živeli siromašno, smatrani su građanima drugog reda. Imali su status ilegalnih emigranata svo do 2013. godine kada je Janis otišao u SAD.

Janis je sa svojom braćom prodavao CD-ove, naočare, satove i slične suvenire po ulicama kako bi preživeli.

Košarku je počeo da igra sa sedam godina, zajedno sa starijim bratom Tanasisom. Zanimljivo je da nisu mogli da igraju u isto vreme iz prostog razloga - delili su iste patike. Težak život ga je naučio da bude skroman.

Janis je sa 16 godina zaigrao za seniore Filatilikosa, koji je nastupao u drugoj grčkoj ligi. Nije mogao u prvu ligu jer nije imao grčke papire. Tek dve godine kasnije, kada je otišao u SAD dobio je grčko državljanstvo.

Iako je u početku bio mršav i treneri Milvokija nisu znali na koju poziciju da ga smeste, Adetokumbo je nabacio desetak kilograma u teretani, pa je postalo jasno da treba da igra bliže košu.

U sezoni 2016/2017 pokazao je da će NBA liga jednog dana biti "njegova". Te sezone je poneo nagradu za igrača koji je najviše napredovao te sezone. Prosečno je postizao 22,9 poena.

Samo dve godine kasnije je osvojio i MVP nagradu.

A proći će još dve godine dok ne osvoji titulu šampiona NBA. Prvu u nizu ili jedinu, ostaje da se vidi.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track