BOKS NA KIŠI! Spektaklom u Beogradu obeležen svetski dan plemenite veštine
Foto: BSS / AIBA

FANTASTIČNA MANIFESTACIJA

BOKS NA KIŠI! Spektaklom u Beogradu obeležen svetski dan plemenite veštine

Ostali sportovi -

Beograd i Srbija ispisuju novu stranicu istorije svetskog boksa!

Najspektakularnijom proslavom u istoriji plemenite veštine koja je upriličena u srcu srpske prestonice obeležen je međunarodni dan boksa. Krem boks scene širom meridijana okupio se u glavnom gradu Srbije gde je spektrom događaja promovisan dan jednog od najstarijih sportova u istoriji ljudske civilizacije.

Boks
foto: BSS / AIBA

Slika zastava svih zemalja sveta ispred spomenika Kneza Mihaila, ringa i mladih boksera u špaliru u bojama srpske zastave obišla je ceo svet. Trg Republike u Beogradu vrveo je od istorije, od sportskih veličina koje su ostavile neizbrisivi trag u istoriji najvećeg globalnog sporta koji svoj detaljan opis ima i u Homerovoj Ilijadi napisanoj oko 657 godine pre nove ere.

Boks
foto: BSS / AIBA

Svojevrstan omaž boksu u srpskoj prestonici stastojao se od niza manifestacija čiji organizatori su bili Međunarodna boks federacija (AIBA), Bokserski savez Srbije i Vlada Republike Srbije.

Boks
foto: BSS / AIBA

Na početku proslave u Skupštini grada Beograda sedmoj sili obratili su se predsednik AIBA Umar Krelev, jedan od najboljih boksera u istoriji Roj Džons Junior, predsednik BSS Nenad Borovčanin, slavni srpski glumački maestro i promoter Svetskog prvenstva u boksu 2021. Miloš Biković i nemačka bokserska libanskog porekla Zeina Nasar.

Boks
foto: BSS / AIBA

Predsednik AIBA Kremlev položio je i venac na spomenik Oslobodiocima Beograda u prisustvu zamenika gradonačelnika Gorana Vesića.

Boks
foto: BSS / AIBA

Uprkos kiši koja je pretila otkazivanje centralne proslave na Trgu Republike, glavni akteri su pokazali da je boks neunišitv, da ne priznaje granice, da ruši prepreke i briše uslove. Kiša je padala, a bokseri su plesali svoj ples za veliki broj zaljubljenika u boks.

Boks
foto: BSS / AIBA

Spektakl u srcu Beograda otvorio je javnim časom boksa čovek koji je nosilac šampionskih pojasa u četiri težinske kategorije, uključujući titule u srednjoj, super srednjoj, poluteškoj i teškoj kategoriji Roj Džons Junior uz pratnju bokserke Nasar.

Boks
foto: BSS / AIBA

Nakon njih na scenu su izašli predstavici domaćih klubova i prezentovali srpsku školu boksa. Usledili su mečevi čiji reprertoar su otvorili šampioni u najmlađem uzrastu, usledile su borbe dama potvrđenih šampiona na evropskoj sceni, kao i naših i stranih asova u muškoj kategoriji koji se nisu štedeli i prikazali su svu raskoš ovog sporta, veštinu i umeće, uvek sa džentlmenskim krajem uz zagrljaj i čestitkama protivniku.

Boks
foto: BSS / AIBA

Ceo program koji su vodile srpske zvezde umetnosti i glume Miloš Biković i Anđelka Prpić, bio je protkan i izvanrednim muzičkim programom u kome su se publici, gostima i sportistima predstaviti muzički asovi Goran Bregović. predstavnice Srbije na Evroviziji 2021. grupa Hjurikejn i Senidah, kao i KUD Abrašević izvedbom spleta srpskih tradicionalnih igara.

Boks
foto: BSS / AIBA

Poseban pečat na ceo spektakl stavio je legendarni boks šampion Roj Džons koji je pored boks veštine pokazao i svoje muzičko umeće po kome je takođe poznat u celom svetu i otpevao čuvene numere sa svojih albuma.

Boks
foto: BSS / AIBA

Proslavi svetskog dana boksa u Beogradu koja je završena spektakularnim vatrometom prisustvovao je i generalni sekretar AIBA Ištvan Kovač, ambasadori AIBA Roberto Kamarelo i Said Tagmaoui, kao i aktuelne bokserske zvezde Aleksandr Kižnjiak iz Ukrajine, Bakhodir Jalolov iz Uzbekistana, Albert Batirgaziev iz Rusije i Stoika Zheliazkova Krasteva iz Bugarske. Celokupan događaj finansijski je pokrila AIBA i njen generalni sponzor Gasprom.

Zvanične čestitke uputili su predsednici Srbije i Rusije, Aleksandar Vučić i Vladimir Putin koji su veliki zaljubljenici u boks i puno pomažu u razvoju ovog sporta.

1 / 11 Foto: BSS / AIBA

Boks je magija koja ne prolazi, vatra koja se nikada ne gasi, barut u pesnicama koji nikada ne sagoreva. Beograd i Srbija su domaćini kojima ceo svet skida kapu i kojima se svi uvek rado vraćaju, što je i poruka svetske boks scene koja sa velikim nestrpljenjem čeka dolazak u našu prestonicu gde će od 26. oktobra do 6. novembra biti održano Svetsko prvenstvo u boksu 2021.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track