NOVI SVETSKI ŠAMPION JE VELIKI PRAVOSLAVAC: Bio na ivici smrti, a onda mu je razgovor sa sveštenikom promenio život VIDEO
Foto: Profimedia

Prekrsti se pre ulaska u ring

NOVI SVETSKI ŠAMPION JE VELIKI PRAVOSLAVAC: Bio na ivici smrti, a onda mu je razgovor sa sveštenikom promenio život VIDEO

Ostali sportovi -

Šokantna vest zadesila je u noći između subote i nedelje svet sporta.

Ukrajinac Aleksandar Usik savladao je neočekivano u Londonu pred 67.000 gledalaca Britanca Entonija Džošuu i osvojio tri šampionska pojasa.

Usik je tek treći teškaš koji je osvojio titule u dve kategorije, a svoju karijeru ponajviše duguje jednom svešteniku.

Ukrajinac, koji ima 34 godine, veliki je pravoslavac i pre ulaska u ring uvek se prekrsti i moli Bogu. Rođen je na isti datum kao i slavni Muhamed Ali, samo, naravno dosta godina kasnije - 17. januara 1987. godine.

Kao dete je trenirao fudbal i igrao za drugoligaša Tavriju. Međutim, u jednom trenutku je shvatio da je talentovaniji za boks, a brojke govore da nije pogrešio. U amaterskoj karijeri je pobedio čak 335 puta, uz svega 15 poraza. Najveća pobeda je svakako ona na Olimpijskim igrama u Londonu, gde je osvojio zlato u teškoj kategoriji pobedivši u finalu Italijana Klementea Rusa.

Usik se 2013. godine okrenuo profesionalnom boksu. Već posle 10 borbi 2016. godine je postao šampion sveta u WBO organizaciji u lakoteškoj kategoriji.

Dve godine kasnije ujedinio je titule u WBAC, WBA i IBF.

Posle dominacije u lakoteškoj kategoriji prešaltao se na tešku kategoriju. Trebale su mu samo dve borbe da dođe do meča sa Džošuom.

Ponovio je uspeh Ivandera Holifilda i Dejvida Hajea postavši šampion u dve težinske kategorije.

U jednom od intervjua je pričao o svojoj veri. Život mu je promenio razgovor sa jednim sveštenikom.

- Dao nam je bombone, deca su trčala oko njega. Seo sam pokraj njega i pitao ga gde je Bog, kako mu prići, kako nas vidi i čuje. A onda mi je rekao: "Još si premali, zašto te to toliko zanima?". Rekao sam mu da ću ga brzo videti jer sam čuo razgovor lekara s mamom, rekli su joj da sam jako bolestan. Odgovorio mi je da ne odlučujem ja hoću li da živim ili umrem, nego da je to Božja volja. Svaki mu dan zahvaljujem što sam preživeo.

Zanimljivo je da je Usik savladao Džošuu na 12. godišnjicu braka sa Katarinom. Sa njom ima troje dece, sinove Kirila (12), Mihaila (8) i ćerku Jelisavetu (6).

Usik je veoma poštovan i popularan među bokserima jer se radi o sasvim običnom momku. Da je tako, potvrdio je i uoči borbe sa Entonijem Džošuom, kada je govorio o svom drugom sinu.

- Ne razmišljam previše kako će Džošua da boksuje, više me brine kako je sinu u školi jer baš je krenuo u prvi razred, a nije hteo - kazao je Usik.

Na druženju s medijima nekoliko dana pre meča na jednom je stopalu nosio žutu, na drugoj ružičastu čarapu na kojoj su bili likovi vanzemaljaca.

- Otišao sam u svemir devet puta pripremajući se za ovaj meč - objasnio je Aleksandar Usik.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track