BRITANSKA KRALJICA ELIZABETA DRUGA U KUĆI SLAVNIH: Engleski derbi iduće godine biće zvanični deo proslave 70-godišnje vladavine!
Foto: Profimedia

konjički sport

BRITANSKA KRALJICA ELIZABETA DRUGA U KUĆI SLAVNIH: Engleski derbi iduće godine biće zvanični deo proslave 70-godišnje vladavine!

Ostali sportovi -

Najpoznatiji vlasnik i odgajivač trkačkih konja na svetu, sa dubokim enciklopedijskim znanjem, osam decenija posvećena trkama sa najvažnijom ulogom glavnog pokrovitelja u Ujedinjenom kraljevstvu

Najpoznatiji vlasnik trkačkih konja na svetu, britanska kraljica Elizabeta Druga koja je 21. aprila napunila 95 godina, primljena je u "Kuću slavnih" u tzv. kategoriji specijalnih saradnika. Izabrao ju je nezavisni panel stručnjaka iz industrije konjskih trka kao priznanje za njenu nepokolebljivu posvećenost i dugogodišnje pokroviteljstvo u sportu.

Kao iskreni entuzijasta i iskreni obožavatelj galopskih trka, demonstriran kroz osam decenija bavljenja ovim sportom, ali i kao uspešan odgajivač i vlasnik konja (u svim službenim programima u Velikoj Britaniji piše samo - Kraljica), globalno je priznata po svojoj ljuubavi prema trkama. Ona je svakako privukla široko interesovanje i dodatno ulaganje u ovaj sport, dok njeno prisustvo na trkačkim danima nastavlja da uzbuđuje gledaoce i stvara ogromne posebne prilike za trke na britanskom ostrvu.

Ser Frensis Bruk, kraljičin predstavnik na "kraljevskom festivalu" u Askotu, naglasio je da je prepoznat njen jedinstven doprinos.

- Kraljica nije samo entuzijasta, već uspešan vlasnik i odgajivač, ali i najvažniji pokrovitelj - rekao je Bruk.

Kraljica Elizabeta II
foto: Profimedia

Džokeji koji jašu kraljičine konje nose dobro poznate ljubičaste dresove uz zlatne pletenice i grimizne boje, koje su pre nje koristili njen otac kralj Džorž Šesti i pradeda kralj Edvard Sedmi. Bila je vlasnik više od 1.800 pobednika, počev od konja Monavima u skokovima u Fontvel parku 1949. godine. Kraljica je uspela da čak dva puta bude i najuspešniji vlasnik u Velikoj Britaniji (1954, 1957). mada joj to nikada nije bio primarni cilj, a i konkurencija je baš žestoka.

Ove godine, konji u vlasništvu kraljice zabeležili su više pobeda nego u šampionskoj sezoni 1957, čime ona pokazuje izuzetnu dugovečnost i istrajnost. Ona ima vodeću ulogu u uzgoju svih trkačkih konja, koji su oždrebljeni u kraljevskoj ergeli u Sandringemu i poseduje enciklopedijsko znanje o krvnim linijama koje su uključenje u svakoga od njih.

Međutim, kraljica nikada nije imala pobednika Engleskog derbija (tradicija duga od 1780), ali su njeni konji pobeđivali u ostalim klasnim trkama: (2.000 i 1.000 gvineja, "omice", Sent Ledžer). Derbi u Epsomu biće zvanični deo proslave 70-godišnje vladavine kraljice Elizabete Druge. Kada je njen Estimejt, velika zvezda za dugačke distance, trijumfovao u tesnoj završnici u Askotu 2013, slike uzbuđene i razdragane kraljice su obišle svet.

- Ono čega se najviše sećam toga dana je navijanje. Prijem kod kraljice je bio kao nijedan drugi, tada je sve bilo drugačije. Osvajanje "Zlatnog kupa" joj je pričinilo veliko zadovoljstvo i bio je to poseban dan - rekao je džokej Rajan Mur, koji je jahao čak 71 poobednika čiji je vlasnik kraljica.

Rojal Askot
foto: Profimedia

Kao priznanje za njeno uvođenje u "Kuću slavnih", kraljici će biti uručena specijalno naručena medalja, koju je dizajnirao "Asprei" i jedinstevana je u industriji konjskih trka u Velikoj Britaniji. Desetostruki trener-šampion u Ujedinjenom kraljevstvu ser Majkl Staut, tokom izvrsne karijere bio je trener više od 100 pobednika u vlasništvu kraljice.

- Njeno Veličanstvo će biti oduševljeno što će biti primljena u Kuću slavnih. Ona to bogato zaslužuje, jer je njen doprinos ogroman. Ona ovaj sport voli toliko mnogo. Otkrio sam da biti trener kod kraljice ne prolazi bez pritiska, zbog njenog razumevanja, dubokog znanja i žeđi za još više - rekao je Staut.

Za vojvotkinju od Kornvola, konjske trke su kraljičina strast u životu, a pisac i novinar Bru Skot, u ime žirija, poručio je da u "Kući slavnih" nikada nije bilo, niti će biti tako velikog pokrovitelja trka. Kraljica Elizabeta Druga je dodeljivala nagrade na šampionskom danu u Askotu, završnoj velikoj manifestaciji galopa u Engleskoj.

Ćerka, princeza Ana, gošća Rotšilda u Parizu

Da krv nije voda, najbolje se vidi i po tome što je i princeza Ana, ćerka britanske kraljice Elizabete Druge, veliki poklonik galopskih trka. Ona je nedavno, na jubilarnom 100. izdanju najprestižnije trke na svetu "Trijumfalna kapija" u Parizu, bila gošća predsednika Francuskog galopa barona Edvarda de Rotšilda, sa kojim je predala pehare pobednicima iz Nemačke, koji su priredili ogromno iznenađenje sa četvorogodim Torkvator Tasom, potukavši glavne favorite.

Od kneza Mihaila do princa Pavla Karađorđevića

Počeci galopskih trka konja u Srbiji vezani su za kneza Mihaila Obrenovića, koji je u životu imao dve velike strasti: klasičnu muziku (naročito je cenio Mocarta i Verdija) i trkačke konje. On je prve moderne trke u Beogradu organizovao 9. maja 1863. godine na prostoru kod današnjeg Vukovog spomenika, a već sledeće godine lično napisao pravila za "engleski konjotrk". Kasnije su trke vrlo kratko održavane u Bara Veneciji (na prostoru nekadašnje glavne železničke stanice u Beogradu) i na Banjici (stadion Rada), odakle su iz 1911. godine ostali sačuvani filmski zapisi o dolasku na trke kralja Petra Prvog Karađorđevića.

Kada je 1914. godine Beogradski hipodrom preseljen kod Careve ćuprije, gde se i dalje još uvek nalazi, na kraljevoj tribini je čest gost bio i kralj Aleksandar Karađorđević, iz čije dinastije je najdublji trag u konjičkom sportu ostavio princ Pavle Karađorđević, dugogodišnji predsednik ondašnjeg veoma moćnog Beogradskog džokej kluba, čija je celokupna imovima nacionalizovana posle Drugog svetskog rata i nikada nije vraćena.

Kurir sport/ Lazar Delić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track