LEGENDARNI ODBOJKAŠ OSTVARIO JOŠ JEDAN USPEH: Vanja Grbić postaje doktor nauka
Foto: Ana Paunković

nije mala stvar

LEGENDARNI ODBOJKAŠ OSTVARIO JOŠ JEDAN USPEH: Vanja Grbić postaje doktor nauka

Ostali sportovi -

Jedan od najboljih odbojkaša sveta svih vremena Vladimir Vanja Grbić postaće doktor nauka.

Na sajtu Fakulteta za sport i fizičko vasptanje u Beogradu napisana je vest o odbrani disertacije koju Grbić potpisuje.

- Кandidat Vladimir Grbić braniće doktorsku disertaciju pod nazivom „Evaluacija mehaničkih kapaciteta mišića nogu primenom linearne relacije sila-brzina“ dana 25. oktobra 2021. godine u 13 časova u amfiteatru „Milivoje - Matić“ Univerziteta u Beogradu - Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja - stoji u saopštenju fakulteta.

Grbić je igrao na poziciji primača servisa, a sa reprezentatacijom je učestvovao na nekoliko svetskih i evropskih prvenstava i olimpijskih igara. Najveći uspeh postigao je na Olimpijskim igrama u Sidneju 2000. godine, na kojoj je nosio zastavu Jugoslavije na ceremoniji otvaranja i kada je bio jedan od najboljih igrača selekcije Jugoslavije koja je osvojila zlatnu medalju.

Godinu dana kasnije bio je član reprezentacije koja je na Evropskom prvenstvu osvojila titulu šampiona Starog kontinenta. Osvajao je još nekoliko medalja na Evropskim prvenstvima, kao i olimpijsku bronzu u Atlanti, 1996. godine i srebro na Svetskom prvenstvu u Japanu 1998. godine. Ukupno je u dresu reprezentacije osvojio 14 medalja. Reprezentativnu karijeru, Grbić je završio 2006. na Svetskom prvenstvu u Japanu.

Bio je član Vojvodine, zagrebačke Mladosti, a sa uspehom igrao u Italiji, Grčkoj, Brazilu, Rusiji, Japanu i Turskoj. Karijeru je završio u turskom Fenebahčeu u sezoni 2008/09. U decembru 2010. godine, dobio je poziv da igra od jednog iranskog kluba, ali dogovor o uslovima ugovora nije postignut.

Jugoslovenski olimpijski komitet ga je proglasio za najboljeg muškog sportistu 1996. i 2000. godine, a 1999. i 2000. godine mu je dodeljena zlatna značka Sporta, nagrada za najboljeg sportistu u Jugoslaviji.

Nakon završetka igračke karijere, obavljao je funkciju prvog potpredsednika Odbojkaškog saveza Srbije i član je komisije za razvoj svetske odbojke u FIVB.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track