Amstrong: Dosta sam se branio

Sporne pobede na Turu

Amstrong: Dosta sam se branio

Ostali sportovi -
USADA je najavila će Armstrongu biti oduzete sve titule sa najprestižnije trke na svetu i da će mu doživotno biti zabranjeno bavljenje profesionalnim biciklizmom

Sedmostruki pobednik "Tur de Fransa" Lens Armstrong rekao je da je odustao od borbe protiv optužbi američke Antidoping agencije (USADA)."Postoji trenutak u životu kada morate da kažete da je dosta. Za mene je taj trenutak došao sada. Borio sam se sa opužbama da sam varao i da sam imao nepravednu prednost na putu do mojih sedam pobeda na "Turu" od 1999. godine. Sada okrećem novi list, ne želim više da komentarišem ovo pitanje, bez obzira na okolnosti", rekao je Armstrong.USADA je najavila će Armstrongu biti oduzete sve titule sa najprestižnije trke na svetu i da će mu doživotno biti zabranjeno bavljenje profesionalnim biciklizmom."Ovo je tužan dan za sve nas koji volimo sport. Ovo je pravi srceparajući primer kako kultura sporta i pobeda po svaku cenu, ostavlja u senci fer takmičenje, ali je podsetnik za buduće generacije koje će se boriti na istom terenu, da uspeh ostvare bez korišćenja dopinga", rekao je izvršni direktor USADA Trevis Tajgart.Armstrong se iz profesionalnog biciklizma povukao prošle godine i smatra se za jednog od najboljih biciklista svih vremena, koji se vratio sportu posle borbe sa rakom. Od povratka, bio je nepobediv na "Turu" od 1999. do 2005. godine, kada je osvojio rekordnih sedam titula.

USADA optužila je Armstronga i petoricu drugih biciklista da su 14 godina skrivali svoje doping aktivnosti.Agencija navodno poseduje dokaze i tvrdi da je bar desetorica Armstrongovih bivših kolega i rivala spremno da svedoči da se on dopingovao od 1999. do 2005. godine.

Organizatori Tura prate situaciju

Uprava Trke kroz Francusku saopštila je da očekuje odluke "nadležnih vlasti" o Lensu Armstrongu, za koga je Antidoping agencija SAD (USADA) objavila da treba da mu se oduzmu sedam pobeda na najprestižnijoj biciklističkoj trci.

"Uprava Tur de Fransa je primila k znanju poslednji razvoj doađaja između Lensa Armstronga i USADA i nastaviće da pomno prati svaki novi razvoj u ovom slučaju", navodi se u saopštenju.

"Sačekaćmo važne odluke koje će doneti vlasti nadležne za ova pitanja, pre svih USADA i Međunarodna biciklistička unija (UCI), pre nego što budu izneseni bilo kakvi komentari po ovom pitanju", saopštili su organizatori.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track