Srpski šahisti spremni za Olimpijadu

Šah

Srpski šahisti spremni za Olimpijadu

Ostali sportovi -
Reprezentaciju čini deset šahista

Ministarka omladine i sporta Srbije Alisa Marić primila je danas u Beogradu članove šahovske reprezentacije pred put na šahovsku olimpijadu u Istanbulu (27. avgusta - 10 septembra).

"Šahovska olimpijada je za šahiste isto što i Olimpijske igre za ostale sportiste - to je najznačajnije i najmasovnije takmičenje na jednom mestu i pod jednim krovom gde se takmiče sve nacije sveta", kazala je Marić i precizirala da će se u Istanbulu takmičiti šahisti iz 160 zemalja.

Marić je rekla da je prijem u Palati federacije, iako ima ličnu notu jer je i ona šahistkinja, izraz podrške države i građana šahistima.

"Ponosni smo na šahovsku prošlost i medalje koje smo osvajali. Šah napreduje, konkurencija je veća, možda je i bolje što nismo u krugu samih favorita jer su iznenađena moguća", kazala je ministarka i podsetila da je pre četiri godine na Olimpijadi u Drezdenu igrala meč za medalju.

Navodeći da reprezentativce neće pitati kako se osećaju jer joj je taj osećaj poznat, Marić, šahovski velemajstor, predala je državnu zastavu direktoru reprezentacije Obrenu Ćetkoviću.

Predsednik Šahovskog saveza Srbije Miodrag Vukotić izrazio je zadovoljstvo i dodao da prijemi šahista na tako visokom nivou nisu česti. Vukotić je izrazio žaljenje što se sada ne može nadati velikom uspehu, ali želi da se stigne blizu vrha na kojem su bili jugoslovenski šahisti.

"Sve što savremeni šah i mogućnosti dozvoljavaju mi smo to i učinili. Završene su pripreme i nadamo se u skladu sa mogućnostima i dobrom nastupu i uspešnom boravku na Olimpijadi", kazao je on. "Možemo verovati da su na pomolu nova imana - novi Gligorići - pre svega mislim na dečaka Luku iz RS koji je postao prvak Evrope do osam godina i na Aleksandra Inđića koji je postao osmi na svetskom prvenstvu za omladince", rekao je Vukotić.

Reprezentaciju čini deset šahista.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track