DRUŽIO SE SA LJUBOM ZEMUNCEM I TUKAO SVE REDOM: Odrekao se PENZIJE u korist države, a tokom rata 1999. pokazao koliki je PATRIOTA
Foto: Pritnscreen/Wikipedia

NA DANAŠNJI DAN

DRUŽIO SE SA LJUBOM ZEMUNCEM I TUKAO SVE REDOM: Odrekao se PENZIJE u korist države, a tokom rata 1999. pokazao koliki je PATRIOTA

Ostali sportovi -

Na današnji dan 1939. godine rođen je Dragiša Stanković Čelik, jedan od najboljih boksera koje je imala stara Jugoslavija.

Dragiša Stanković Čelik rođen je 5. novembra 1939. godine u Vlasotincu, ali se kasnije preselio u Niš gde je pokazao da ima talenat za borilačke veštine.

Dragiša je sa 17 godina počeo da trenira boks, dok je već sledeće godine bio kapiten prvog tima i samostalno boksovao sedmi meč sa tadašnjim dvostrukim prvakom države.

Stanković je u karijeri boksovao za Radnički iz Niša i Partizan iz Beograda. U karijeri imao 520 mečeva od kojih je ostvario 512 pobeda i imao 8 izgubljenih duela. Kao profesionalac imao je 20 mečeva i 20 pobeda uz čak 19 nokauta.

Stanković se družio sa mnogim poznatim ličnostima tog doba. Glumcima, političarima, pevačima, biznismenima... Po prestanku bavljena boksom držao je restoran, a potom i lanac samostalne trgovine kao i industriju za proizvodnju kafe koja je nosila njegovo ime.

Tokom bombardovanja je 1999. vojsci poklonio 30 tona kafe i pokazao koliki je patriota tako što se odrekao penzije u korist države.

Družio se sa žestokim momcima beogradskog asfalta

Jedno vreme je boksovao u Nemačkoj gde je trenirao i družio se sa Ljubom Zemuncem. Menadžer Bruno Miler ga je ucenio da mora da proda meč nemačkom šampionu i da padne, u suprotnom će mu menadžer uništiti karijeru. Za to mu je čak ponuđeno 250 000 maraka. Principijelni Čelik je nokautirao šampiona i poslao ga kroz konopce nakon čega je završio karijeru te '70. godine. Nemačke novine su brujale o tome: "Divlji Jugosloven tukao Kukeca".

LOTO MILIONER

Čelik najsrećniji čovek bivše Juge

Stanković se pojavljivao u medijima kao kontroverzna ličnost - predstavljen kao kockar, ali i jedan od najvećih srećnika u bivšoj Jugoslaviji (dva puta je dobio glavnu premiju u igri Loto i 14 puta za redom glavnu premiju na sportskoj prognozi zbog čega je kasnije i smanjen dobitni fond sportske prognoze).

(Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track